Hlavní obsah

Zemědělci ve Zlínském kraji sčítají škody po vytrvalých deštích

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vytrvalé deště a záplavy, které v uplynulých dnech zasáhly východ Česka, způsobily podle odhadů zemědělcům ve Zlínském kraji škody za desítky milionů korun. V regionu se voda rozlila do desítek až stovek hektarů.

Článek

Daleko nejsložitější situace je v kroměřížském a uherskohradišťském okrese, kde je místy vylitá řeka Morava. „Většinou se ale vylila do lužních prostor, kde je více trávy a trvalých travních porostů než orné půdy. Takže z tohoto pohledu nijak dramatické škody zřejmě nebudou,“ uvedl předseda Agrární komory Zlínského kraje Jindřich Šnejdrla.

Na řadě míst však podle něj mají zemědělci vzhledem k podmáčenému terénu potíže dostat se do polí a porostů. „Nejsou zasety všechny ozimy, nejsou ještě sklizeny všechny kukuřice, zdaleka není sklizená cukrovka (cukrová řepa). Samozřejmě budou daleko vyšší náklady na vyvážení jímek, protože všude je mnoho vody a ta i do jímek, které nejsou úplně utěsněny, proniká,“ řekl Šnejdrla.

Vzniklé škody, včetně těch následných, se podle něj budou teprve vyčíslovat. „Odhadujeme je řádově v nízkých desítkách milionů korun,“ doplnil.

Ve Zlínském kraji nadále platí druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost na řece Moravě v Kroměříži a také v Otrokovicích a Spytihněvi na Zlínsku. Výška její hladiny v posledních hodinách kolísá, výrazněji ale nestoupá. První stupeň povodňové aktivity znamenající bdělost platil dnes dopoledne na Velké Stanovnici pod přehradou Karolinka na Vsetínsku. V regionu je dnes znovu deštivo, podle Povodí Moravy proto mohou hladiny opět stoupat. V části Moravy a Slezska a na severovýchodě Čech podle meteorologů nadále hrozí povodně.

Reklama

Doporučované