Hlavní obsah

Známý hoteliér Sivek zavírá. Prestižní adresa na Kampě je volná

Foto: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Kampa Stará Zbrojnice je jedno z nejprestižnějších hotelových míst v Praze. Viliam Sivek tam končí, kdo ho teď získá, je otázka.

Reklama

Zavírám a končím. Známý hoteliér Viliam Sivek zavírá své hotely v srdci Prahy – Kampu, William či Melantrich. „Hotelovému byznysu už nevěřím. Dokud nebude nebe plné letadel, podnikání v Praze nedává smysl,“ říká pro SZ Byznys.

Článek

Na jedné z nejprestižnějších pražských hotelových adres – v hotelu Kampa Stará Zbrojnice měl Viliam Sivek smlouvu do roku 2033. Na dalších místech zase na dalších deset let. I když byla už tři čtvrtě roku většina jeho pražských hotelů zavřená a další obsazené jen minimálně, měsíčně platil nájem přes dva miliony korun. Teď v hotelech končí a smlouvy vypovídá. Zájem nahradit ho na všech místech potvrdil podnikatel Pavel Sehnal.

„Všude jsme se na ukončení dohodli, jen ne s Českou obcí sokolskou, které patří Kampa. Nekomunikují se mnou, tak vše řešíme právní cestou. Zapáskuji to, odevzdám klíče a odvezu nábytek,“ říká Sivek s tím, že vybavení hotelu je úplně nové. „My jsme to dokončili a přišel lockdown. V některých pokojích tak nikdy nikdo ani nespal,“ dodává s tím, že jen vybavení pokojů ho stálo deset milionů korun, další peníze spolkla kuchyň.

České obci sokolské, které budova patří, se už podle slov své starostky Hany Moučkové ozvalo několik možných nových nájemců. „My ale musíme vypsat výběrové řízení. Teď je však rozporována výpověď, tak se vše řeší právní cestou. Hlásí se nám zájemci z Čech i zahraničí, výběrové řízení pro nás však uspořádá nezávislá firma. Přejeme si i trošku lepší podmínky postavené na současnou dobu,“ říká Moučková s tím, že zájem o hotel několikrát v minulosti projevil i zmíněný podnikatel Pavel Sehnal.

Pokud bude ta možnost a budou vypsána transparentní výběrová řízení, určitě se přihlásíme.
Pavel Sehnal, podnikatel a politik

Toho Viliam Sivek doporučil i jako svého nástupce ještě před ukončením smlouvy. Jak Sehnal potvrdil SZ Byznys, měl by zájem pokračovat ve všech hotelech, které teď Sivek Hotels opouští. „Pokud bude ta možnost a budou vypsána transparentní výběrová řízení, určitě se přihlásíme. České obci sokolské jsme už poslali i dopis, že chceme být osloveni až výběrové řízení bude. Zatím ale neznáme termín. Zájem máme i v dalších hotelech. Předpokládám, že bude i závazek odkoupit vybavení,“ říká Sehnal.

Nechávám si jen Selský dvůr

Viliam Sivek, muž, který před lety vlastnil největší hotelovou síť v Česku a ještě před pandemií provozoval šest hotelů, si teď nechává hotel jediný – Selský Dvůr, kam přemístil i část personálu a na který se teď chce soustředit. „V listopadu tam například chystáme Československé husí hody,“ dodává Sivek.

Zatímco před vypuknutím pandemie patřily hotely v Česku – a hlavně ty pražské – mezi nejvíce prosperující v Evropě, teď trpí.

Podnikám 33 let, ale takovou situaci jsem nezažil. Češi při vší úctě Prahu bohužel v žádném případě nevytrhnou.
Viliam Sivek, hoteliér

„Praha je na tom katastrofálně. Chybí nám zahraniční klienti. Podnikám 33 let, ale takovou situaci jsem nezažil. Češi při vší úctě Prahu bohužel v žádném případě nevytrhnou,“ říká Sivek s tím, že například pokoje v hotelu Kampa Stará Zbrojnice stály před pandemii 300–400 euro na noc a minulý měsíc byl pokoj za zhruba desetkrát méně: jeden tisíc korun.

Za pravdu mu dává i nejnovější průzkum Asociace hotelů a restaurací ČR. Podle něj se ve velkých městech hotely pohybují pod 20% obsazeností a nejvíc zasažená je právě Praha. Tam jsou aktuálně hotely obsazené pouze z 18 procent. A nejhůř jsou na tom ty nejluxusnější.

Na druhou stranu musím říct, že díky všem vypsaným programům, které jsme čerpali, jsme přežili.
Viliam Sivek, hoteliér

Společnost Sivek Hotels svůj účet za pandemii vyčíslila na 190–200 milionů korun. „Na druhou stranu musím říct, že díky všem vypsaným programům, které jsme čerpali, jsme přežili,“ dodává Sivek s tím, že čerpali asi 32 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované