Hlavní obsah

Zpřísněte pravidla pro odlesňování, vyzývají velké potravinářské firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Amazonie je odlesňováním postižena nejvíce.

Reklama

Kácení pralesů představuje dlouhodobý problém. Velké potravinářské společnosti se rozhodly zabránit jakémukoliv odlesňování, které by souviselo s výrobou potravin.

Článek

Potravinářské firmy ve Velké Británii vyzývají tamní vládu, aby zpřísnila pravidla ochrany deštných pralesů. Mezi společnostmi je také americký řetězec rychlého občerstvení McDonald's, který volá po přísnějších pravidlech odlesňování.

Ministři plánují nový zákon, jenž firmám zakazuje využívat produkty, které vznikly díky nelegálně odlesněné půdě. Firmy však tvrdí, že by se zákon měl vztahovat na veškeré odlesňování – legální, nebo nelegální.

Na klima a přírodu má odlesňování stejný vliv, ať už jsou stromy káceny či vypalovány s povolením, nebo bez něj. Podle serveru BBC proto společnosti v závěrečný den konzultace o ochraně lesů adresovaly vládě dopis. Píše se v něm: „Omezením opatření na nezákonné odlesňování by se nedosáhlo zastavení ztráty přírodních ekosystémů, zvláště když vlády mají pravomoc rozhodovat o tom, co je legální.“

Mezi jednadvaceti signatáři patří největší světové potravinářské společnosti jako Unilever, Tesco, Lidl, Nando's, Nestlé, výrobce potravin Greencore či producent kuřat Pilgrim's Pride.

Částečná spokojenost

Dopis představuje průlom také pro ekologické aktivisty. Už dlouho říkají, že je zbytečné, aby Spojené království chránilo svou vlastní krajinu, pokud výroba ingrediencí v potravinách nebo v krmivech, jako je hovězí maso, kakao, sója, guma a palmový olej, přispívá k ničení životního prostředí v zahraničí.

Robin Willoughby z ekologické skupiny Mighty Earth uvedl: „Navrhovaná legislativa bude i nadále umožňovat nekontrolovatelné odlesňování v zemích, jako je Indonésie a Brazílie. Vzhledem k tomu, jak rychlým tempem byly káceny amazonské pralesy, příroda neuznává rozdíl mezi legálním a nelegálním odlesňováním.“

Podle vládního mluvčího je přístup navržen tak, aby řešil nelegální odlesňování, které představuje téměř 50 procent veškerého odlesňování a 90 procent v klíčových biomech včetně části Amazonie. Pokud by se v Brazílii dodržovaly platné lesní zákony, podle odborníků by se lesní porost zvýšil o deset procent.

„Vítáme úsilí, které vláda dosud vyvinula v boji proti odlesňování. Současné plány však nestačí k ochraně křehkých ekosystémů,“ uvedl Chris Brown, ředitel pro udržitelné zajišťování zdrojů v maloobchodním řetězci Asda.

McDonald's stanovil termín pro odstranění produktů z deštného pralesa ze svého dodavatelského řetězce do roku 2030. Kritici tvrdí, že je to příliš pozdě.

Spotřebitelé versus farmáři

Nespokojenost roste i mezi spotřebiteli. Vadí jim, že produkty souvisejí s nelegálním odlesňování, zejména v oblasti Amazonie. Podle nedávného průzkumu skupiny pro životní prostředí WWF 67 procent britských zákazníků chce, aby vláda pro řešení tohoto problému dělala více.

Jejich obavy potvrzují i zprávy, které ukazují, že odlesňování v Amazonii letos vzrostlo. Odhaduje se, že za 11 procent celosvětových emisí skleníkových plynů může kácení stromů a vyklízení půdy pro zemědělské účely.

Problém odlesňování je však komplikovaný. Skupina Palm Oil Monitor se obává dopadů navrhovaných změn na malé farmáře v odlehlých oblastech. Ne všechno odlesňování je totiž špatné. Pokud podle nich rozvojový národ potřebuje kácení lesů, aby mohl pěstovat plodiny a uživil své obyvatele, nelze to považovat za škodlivé.

Reklama

Doporučované