Hlavní obsah

Zvýhodnilo ministerstvo část firem? Některé dostaly za roušky zálohy předem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Respirátor. (Ilustrační foto)

Reklama

Ministerstvo přiznalo, že některým firmám platilo předem zálohu na dodání ochranných pomůcek v době nouzového stavu. Jedna z firem proto podala podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Článek

Policisté se stále snaží rozplést pozadí miliardových nákupů na Ministerstvu zdravotnictví během nouzového stavu. „V předmětné trestní věci nadále probíhá prověřování a policejní orgán provádí úkony trestního řízení k objasnění věci,“ napsal Seznam Zprávám Ondřej Trčka, tiskový mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Už začátkem dubna bylo ministerstvo terčem kritiky především za to, že ochranné pomůcky nakupuje od zadlužených firem nebo společností, které s ochrannými pomůckami dosud neobchodovaly.

Exministr zdravotnictví Adam Vojtěch ale vše tehdy hájil slovy, že peníze firmy dostanou, až když dodají kvalitní zboží. „Platíme až po dodání, pomůcky testujeme. Když firma nesplní podmínky, nebo jejich produkt neprojde testem kvality, objednávky rušíme,“ vysvětloval v půlce dubna bývalý ministr na Twitteru.

Faktury ministerstva však ukazují, že během března a dubna dvěma vybraným firmám platilo desítky milionů korun před dodáním zboží.

Jednou z firem je společnost LA Factory z východočeského Lanškrouna. Od této neaktivní, spící firmy nakoupilo ministerstvo respirátory za 1,2 miliardy. Podle zjištění Seznam Zpráv firma dodala ministerstvu falešný certifikát a na přelomu března a dubna pak přivezla z Číny respirátory za dvakrát vyšší cenu, než za jakou pořizovalo stejný materiál Ministerstvo vnitra.

Koncem března ale ministerstvo za zboží vyplatilo firmě 86 milionů korun na zálohách, i když jiným firmám platilo až po dodání zboží právě proto, aby se vyvarovalo toho, že zaplatí předem za nekvalitní zboží.

V případě LA Factory navíc exministr Vojtěch připustil, že jedna dodávka respirátorů na konci března nebyla přivezena v deklarované kvalitě.

Majitel firmy Radek Švec potvrdil, že mu ministerstvo část peněz platilo předem. „Ano, ministerstvo nám zaplatilo v některých dodávkách zálohy předem. V prvních dodávkách nám ale platilo ministerstvo až po dodání,“ řekl Seznam Zprávám Radek Švec. Dalších 49 milionů pak ministerstvo LA Factory vyplatilo v půlce dubna.

To přiznalo i ministerstvo. „K předplatbě bylo přistoupeno jen výjimečně v jednotkách případů u prověřených dodavatelů a v situaci, kdy byla akutní potřeba ochranných pomůcek a neexistovala jiná alternativa,“ vysvětlila Seznam Zprávám Gabriela Štěpanyová, mluvčí resortu zdravotnictví.

Další firmou, která dostala zaplaceno v některých dodávkách předem, byla i pražská firma Cedes Logistic, která ministerstvu v březnu dodala devět milionů roušek za 128 milionů korun. Z faktur ministerstva pak vyplývá, že firmě bylo před dodáním zboží zaplaceno celkem 96 milionů.

Šéf firmy Miloš Vojtíšek vysvětluje, že neví, proč zrovna jim ministerstvo platilo předem.

„Nemůžu vědět, proč nám ministerstvo vyhovělo a jaký klíč je k tomu vedl. My jsme měli podmínku, že můžeme ochranné pomůcky dodat, pokud se nám část zaplatí předem, protože jinak bychom to neufinancovali,“ řekl Seznam Zprávám Vojtíšek.

„V případě, že by ale zboží bylo nekvalitní, tak jsme řekli, že jsme za zboží schopni ručit a je to náš dluh,“ doplnil.

Mluvčí úřadu ale tvrdí, že se jednalo jenom o některé firmy a vše bylo právně ošetřeno. „V drtivé většině případů Ministerstvo zdravotnictví platilo až po dodání zboží,“ doplnila.

Záloha se v jednom případě podle registru smluv platila také společnosti Adler, která podle její mluvčí Marii Logrové fungovala jen jako takzvaný platební agent. V dokumentu pak stojí, že ministerstvo má zaplatit firmě zálohu ve výši 500 tisíc, a až poté společnost zajistí přepravu zboží z Číny.

V případě 4,4 milionu dvojkových respirátorů za zhruba 230 milionů se ale ukázalo, že zboží neodpovídá deklarované kvalitě. Vojtěchův resort to zjistil po jedné z kontrol, která v Česku v uplynulých týdnech proběhla ve Výzkumném ústavu bezpečnosti práce. Vady podle vyjádření ministerstva spočívaly v průniku aerosolu.

Aby si ministerstvo závěr těchto zjištění potvrdilo, nechalo si tyto respirátory ještě jednou otestovat. Zástupci společnosti Adler říkají, že je oficiálně nikdo neinformoval, že by respirátory byly vadné.

Diskriminace?

Jedna z dodavatelských firem, Recea Prague, která je zároveň vyšetřovaná policií, tvrdí, že přístup ministerstva je diskriminační.

„Ministerstvo vůči dodavatelům použilo rozdílný metr nejenom v poskytování záloh. Naše společnost byla společně s dalšími firmami znevýhodněna oproti jiným společnostem,“ stojí v tiskové zprávě firmy.

Jednatel firmy Jan Kunc proto oznámil, že hodlá podat podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Odlišný přístup je porušením pravidel hospodářské soutěže a zvýhodňováním věřitele,“ stojí v podnětu, který firma úřadu poslala.

Ministerstvo tvrdí, že je Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zatím nekontaktoval.

Reklama

Doporučované