Hlavní obsah

Vláda vytváří chaos. Oficiálně hlásí zavíračku pro hospody, kterou nezavedla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil rychlé rozvolnění protiepidemických opatření. Od pondělí 31. května otevřou všechny zbývající služby včetně restaurací. Otevírací dobu kabinet nakonec neomezil.

Článek

„Od pondělí budou otevřeny nově restaurace s tím, že v provozovnách budou určitá protiepidemická opatření, která známe z dalších provozů,“ uvedl ministr zdravotnictví Vojtěch na dnešní tiskové konferenci.

Zavíráme, nezavíráme

Největší zmatky vyvolala informace o tom, jestli budou muset restaurace zavírat v určitou hodinu, či nikoliv.

Vláda totiž na svém oficiálním webu covid.gov.cz od rána uvádí: „Restaurace, zahrádky a výdejní okénka mohou být otevřená od 5:00 hod. do 21:59 hod.“ Jak se však ukázalo, to neplatí.

„Restaurace nemusejí zavírat ve 22 hodin. Není omezená otevírací doba,“ napsala SZ Byznys mluvčí Ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová.

Foto: Seznam Zprávy

Takové sdělení zveřejnil vládní web covid.gov.cz, který spadá pod Ministerstvo vnitra.

Omezení otevírací doby nakonec vypadlo i z nového Mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví. Jasno o omezení otevírací doby neměl ani Luboš Kastner, který v Asociaci malých a středních podniků zastupuje gastronomické podniky (jednání se pak účastnil Ivo Hlaváč z Hospodářské komory). Původně vládní opatření omezení otevírací doby obsahovalo, ale na poslední chvíli z něj sešlo.

„My jsme přesně tohle v předběžných textech mimořádného opatření rozporovali. Desátá hodina dělala vždycky problém. Myslím, že host už je obezřetný a toto opatření není příliš efektivní,“ říká Luboš Kastner.

Právě zavírání v deset hodin večer restauratéři v loňském roce silně kritizovali. Jak totiž ukazují data, po 22. hodině dělají restaurace zhruba desetinu svých tržeb, v případě barů a klubů jde však o čtyřicet procent.

Respirátor sundat a zase nasadit

V postcovidových restauracích a nálevnách se kromě peněz hosté neobejdou bez negativního testu, certifikátu o prodělané nemoci nebo očkování. Pro vstup do restaurací totiž platí stejné podmínky, jaké platily při otevírání zahrádek.

Pokud hosté nebudou konzumovat, musejí mít nasazenou ochranu dýchacích cest. Hosté by tak čistě teoreticky měli před každým lokem sundat respirátor a pak si ho zase nasadit. Jak to bude vypadat v praxi, se brzy ukáže.

Test

Aby lidé mohli do vnitřních prostor restaurací, musejí se prokázat negativním testem. Ten může být buď PCR nebo antigenní. „Kromě testů provedených ve zdravotnickém zařízení budou akceptovány i samotesty,“ uvedl ministr Vojtěch.

Prodělaná nemoc

Další možností pro vstup do hospod a restaurací je potvrzení o prodělání nemoci covid-19. Vláda minulý týden prodloužila lhůtu, po kterou je člověk považovaný za chráněného protilátkami, na 180 dní po prvním pozitivním testu.

Očkování

Do hospody je také možné jít tři týdny po očkování první dávkou vakcíny. Dřívější pravidla, která povolovala vstup do restaurace jen po dokončeném očkování (tedy dvou dávkách s potřebným odstupem), vláda minulý týden upravila.

Provozovatel

Co se týká samotného provozu restaurací, platí následující pravidla:

– U stolu mohou sedět maximálně 4 lidé.

– V restauraci nesmí být více lidí, než kolik je míst k sezení.

Není povolena živá hudba a tanec.

– Povinné jsou rozestupy 1,5 metru mezi stoly, dezinfekce či ochrana dýchacích cest.

Kluby, diskotéky

Otevřít mohou po delší době také diskotéky a kluby. Podle Vojtěcha však platí stejné podmínky jako u hospod a restaurací. Zakázány jsou tedy živá hudba a tanec, platí nařízení o rozestupech a ochraně dýchacích cest.

Pro řadu tanečních klubů proto rozvolnění de facto neplatí, budou muset fungovat jako klasické restaurace či bary. Také u nich platí ještě jedna zásadní podmínka – na rozdíl od restaurací nebudou moci jejich návštěvníci využít domácí samotesty, ale případná kontrola bude uznávat pouze osvědčení z profesionálních laboratoří.

Aktualizace: Článek jsme aktualizovali o nové informace o otevírací době restaurací.

Reklama

Doporučované