Hlavní obsah

Torza stromů a kouřem zahalené nebe. České Švýcarsko hoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Národním parku České Švýcarsko.

Reklama

Článek

Více než čtyři sta hasičů se v úterý odpoledne snaží dostat pod kontrolu požár v Českém Švýcarsku. V akci jsou armádní i policejní vrtulníky. Pomoc s hašením Česku přislíbilo Slovensko, Polsko a Itálie. Jak to vypadá v obci Mezná, kterou hasiči evakuovali? A dokáže si příroda s následky ničivých požárů poradit sama?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Hasiči v úterý bojují o to, aby se požár nerozšířil do obce Janov a nemuseli být evakuovány další stovky lidí.
  • Není jasné, jaké následky nechal oheň na Sokolím hnízdě nedaleko Pravčické brány. Hasiči se podle spolupracovníka Seznam Zpráv Raye Baseleyho k místu zatím nedostanou.
  • Preventivní opatření už zavádějí i obce v okolí jako Doubice. Podle místního starosty a bývalého lesníka Jana Drozda třeba výjimečně musí posekat louky, ve kterých hnízdí chřástalové.

Hasiči likvidují požár v Národním parku České Švýcarsko už třetím dnem. V noci z pondělí na úterý ale situace vygradovala. Lidé z obce Mezná se museli evakuovat, oheň, který se dostal až na její hranici, už totiž nebylo možné zastavit.

Reportér a spolupracovník Seznam Zpráv Ray Baseley se do vesnice dostal v úterý dopoledne, kdy už byl požár na tomto místě pod kontrolou. „Očekávali jsme, že budou zasaženy všechny domy, ale zničených a téměř srovnaných se zemí bylo zhruba šest z několika desítek,“ popisuje.

Některé oblasti, které dříve pokrývaly husté lesy, podle reportéra dnes připomínají „měsíční krajinu“. „Jsou tam ohořelá torza stromů a celé údolí bylo zahalené do kouřového hávu, v určitých chvílích nebylo vidět slunce,“ říká Baseley.

A připomíná, že hasiči zatím neví, jak vypadá hrádeček Sokolí hnízdo v blízkosti Pravčické brány. „Hasiči zatím nevědí, co se tam děje, protože nezasahují přímo v jeho okolí. Až to situace dovolí, vydají se tam, ale v tuto chvíli je priorita zásah okolo obydlených oblastí,“ vysvětluje.

Okolní obce v pohotovosti

Pozornost se v odpoledních hodinách upírá zejména na oheň v hřenském údolí a Janov, který je v bezprostředním ohrožení. Preventivní opatření ale už zavádějí také obce v okolí.

Jednou z nich jsou například Doubice. Podle místního starosty a bývalého lesníka Jana Drozda požádali správu CHKO Labské pískovce, aby mohli posekat suché louky v okolí. Na nich v tuto chvíli hnízdí chřástalové a za normálních okolností by bylo možné se trávy zbavit až v polovině srpna.

+23

„Vznikl také nápad, že pokud by se oheň šířil, že by bylo možné zhruba v polovině národního parku nějakým způsobem prokácet suché smrkové porosty a udělat tam linii, na které by se dal teoreticky požár zastavit,“ popisuje.

Policie prošetřuje požár pro podezření z nedbalosti. Podle Drozda, který dříve pracoval také pro Národní park České Švýcarsko, je požár souhrou několika okolností - sucho, lidský faktor a také kůrovec, který v minulosti napadl některé ze stromů.

„Ale mohlo k tomu dojít i v případě, že by les byl zelený. Zdejší krajina nebo region těch pískovcových skal je velmi náchylný na vysychání,“ vysvětluje.

Ve zvláštním vydání podcastu 5:59 se také dozvíte, jak si les dokáže s následky požáru poradit, nebo jak to vypadá v bezprostředně ohroženém Janově. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Koeditor: Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, archiv SDH Velký Šenov, archiv Raye Baseleyho, archiv Jaroslava Gavendy

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované