Hlavní obsah

Nedostatek ovoce i vyšší daně: Pálenka v Česku zdraží, říkají lihovarníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Po zvýšení spotřební daně může být pohroma v sadech dalším důvodem ke zvyšování cen ovocných destilátů. Ránu dostanou i pěstitelské pálenice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Česku se podle předpokladů sklidí jen 22 procent ovoce, které ovocnáři letos čekali. Část výrobců pálenek bude hledat náhradu v zahraničí. „Je o pro nás špatná zpráva, protože se zmenší počet dodavatelů a nejspíše se zvýší ceny za vykupované ovoce. Situace se nás týká také jako největšího sadaře a pěstitele švestek v ČR. Část sadů nám pomrzla,“ uvedl pro SZ Byznys Pavel Dvořáček, ředitel největšího výrobce ovocných pálenek Rudolf Jelínek. Na stanovení škod ve vlastních sadech je podle něj ještě brzy.

Ovocnáři první prognózy vydali zhruba před týdnem a nejsou vůbec příznivé. Z očekávaných 138 tisíc tun mají sklidit jen 30 300 tun. To je necelá třetina dosud nejhorší sklizně z roku 2011.

Vizovická likérka Rudolf Jelínek, která vyrábí například slivovici, třešňovici, meruňkovici a hruškovici, předpokládá, že chybějící ovoce nahradí surovinou ze zahraničí, odkud část dováží už delší dobu. „Budeme nuceni nakupovat v zahraničí,“ řekl Dvořáček. Na odhad cen pálenek je prý ještě brzy.

Mrazy podle ovocnářů zničily v podstatě celou úrodu v Čechách, na Moravě, kde vyrábí většina pálenic, sady urodí alespoň zčásti. Ceny se však mohou zvýšit na celém trhu.

Pálenka v Česku zdraží

„Bude to mít vliv na zvýšení cen destilátů. Je to logické, pokud je nízká úroda, cena se zvedne. Vidíme to každý rok, kdy nás srážejí mrazy. Když je nižší úroda, ceny destilátů vystřelí nahoru. Obecně se dá čekat, že cena může jít klidně o 50 procent nahoru,“ uvedl ředitel Palírny u Zeleného stromu Pavel Kadlec.

Prostějovská likérka však nechce jako někteří další výrobci v případě nedostatku ovoce dovážet ze zahraničí, ale zakládá si na výrobě z lokálních surovin. „Používáme ovoce výhradně z Moravy. Určitě nebudeme vozit odjinud,“ dodal s tím, že největší problém čeká u meruňkovice, protože jejich úrodu mrazy částečně poškodily už před rokem.

Velcí výrobci částečně chtějí přečkat krizi díky vytváření zásob v předešlých letech. Letos na rozdíl od malých firem sáhnou do svých rezerv.

„Velký problém budou mít pěstitelské pálenice, které jsou závislé na tom, že jim někdo přiveze ovoce nebo kvas,“ obává se jednatel Zámeckého lihovaru a pivovaru Blatná, který má část příjmů právě z pěstitelského a obchodního pálení. Pěstitelských pálenic, které zpracovávají přebytky ovoce ze soukromých zahrad, je v Česku asi šest set.

„My máme pálenici 26 let a takhle špatnou situaci jsem ještě nezažil. Problém je, že pokud se něco urodí, lidé si to nechají na vlastní spotřebu a teprve zbytky si nechají vypálit,“ vysvětluje Zdeněk Musil, majitel Palírny Radlík z Jílového do Prahy.

„Je to strašné, v naší oblasti nejen sadaři, ale i zahrádkáři říkají, že jim všechno zmrzlo. Letos nebude skoro žádné pěstitelské pálení, případně tak minimální, že to nebude mít význam,“ popsal.

Některé palírny, které žijí z pěstitelského pálení, důsledky letošních mrazů pocítí výrazně. Palírna Radlík vyrábí i vlastní kvalitní pálenky, která dodává do restaurací nebo specializovaných prodejen. Ročně vyrobí asi 20 tisíc půllitrových lahví. Musil připouští, že část chybějícího ovoce může dovézt ze zahraničí. Už dnes například dováží z Itálie hrušky odrůdy Williams a některé další ovoce.

Palírny musejí reagovat na rostoucí daň

Letošní neúroda ovoce může zvýšit tlak na cenu lihovin. Ta od letošního roku roste kvůli navýšení spotřební daně, které odsouhlasila vláda v rámci daňového balíčku. Daň z lihu se během tří let zvýší o 25 procent. Už od ledna vzrostla o 10 procent a stejně se zvýší v roce 2025. V roce 2026 stoupne o 5 procent.

Výrobci lihovin zdražovali od začátku roku, ale v obchodech se zdražení projevuje až nyní, protože prodejcům docházejí staré zásoby, které nakoupili před koncem roku s nižší daní.

„V našem případě dělá spotřební daň 10–15 Kč na půllitrové lahvi. Nárůst v obchodech se projevuje až po Velikonocích. Teď proto očekáváme prudký pokles poptávky,“ řekl Pavel Kadlec z Palírny u Zeleného stromu.

Doporučované