Hlavní obsah

Jiný silvestr. Příchod „roku naděje“ přivítají v ulicích jen policisté

Foto: Profimedia.cz

Sydney Harbour. Místo, kde by se za normálních okolností už shromažďovaly davy čekající na velkolepou ohňostrojovou show.

Reklama

Omezený počet hostů u talířů s chlebíčky. Ohňostroje, které lze ztlumit na ovladači. Pokuty za ilegální večírky a Times Square po 100 letech bez polibků. Svět se připravuje na tiché oslavy přechodu do roku 2021 – „roku naděje“.

Článek

Miliony lidí po celém světě se připravují na silvestra jako nikdy předtím – před nimi vyhlídky na nový rok a za zády lockdown, omezení, zákazy vycházení a stále citelně přítomný koronavirus.

Je to také přesně rok od chvíle, kdy Světová zdravotnická organizace poprvé zmínila záhadný zápal plic šířící se v Číně, který byl později identifikován jako covid-19. O rok později má na svém kontě životy více než 1,79 milionu lidí a bezprecedentní stopu na globální ekonomice. V rekordním čase přišla i vakcína. Proočkovanost ale není zdaleka taková, aby zvládla běžné bujaré silvestrovské večírky.

Jednu z nejpozoruhodnějších ohňostrojových show světu mezi prvními tradičně předvádí Austrálie. Za normálních okolností by každý metr čtvereční Sydney Harbour zaplnili místní sledující, jak dvě z nejznámějších památek na světě osvětlují barvy synchronizovaného ohňostroje za doprovodu velkolepého soundtracku. Stejně jako jinde na světě se ale i potěšení Australanů smrskne do společnosti maximálně pěti lidí a do desítek palců jejich obrazovek, které přenesou podívanou bez ohlušujících ran, vůně petard i atmosféry v přístavu Sydney.

Obyvatelé tichomořského státu Samoa a Vánočního ostrova, který je součástí ostrovního státu Kiribati, slaví jako první na planetě příchod nového roku 2021, který k nim dorazil úderem 11. hodiny našeho času. O hodinu později se k oslavám přidá většina Nového Zélandu.

Pyrotechnická show začínající tradičně ve 21:00 je zrušená úplně, ta půlnoční je pak osekaná na minimum. Vláda Nového Jižního Walesu už podruhé vyzvala k úplnému zrušení prodeje zábavní pyrotechniky. Novoroční ohňostroje byly v ohrožení už loni, kdy světadíl sužovaly masivní požáry, přesto nakonec proběhly podle plánu.

Zcela normální a běžné oslavy si dopřeje světový premiant ve zvládání koronaviru – Nový Zéland. Mezi jedničkáře v nakládání s pandemií se řadí i Tchaj-wan. Na ostrov se ale nedávno dostaly dva případy nové britské mutace koronaviru, a úřady velkých měst tak z opatrnosti zprostředkují ohňostroje do tchajwanských domovů.

Turecko na silvestra zahájí čtyřdenní lockdown. V Dubaji žádný zákaz pouličních setkání neplatí, takže obyvatelé budou moci sledovat ohňostroj a laserovou show na nejvyšší budově Burdž Chalífa.

Pokuty

Ve Velké Británii, kde statistická křivka strmě letí vzhůru i vzhledem k nové mutaci koronaviru, jsou lidé nabádáni, aby odložili večírky na později. „Covid-19 miluje davy,“ slýchávají Britové poslední dny. Londýnský každoroční silvestrovský ohňostroj nad řekou Temží je letos v uzavřeném hlavním městě zrušen a nejsou povolena žádná veřejná shromáždění. O půlnoci se 12krát rozezní zvon Big Benu. Policie varuje potenciální nadšence, aby „oslavovali Nový rok v pohodlí svých domovů, nikoli domovů rodiny a přátel“. Za porušení pravidel, na jejichž dodržování budou dohlížet policejní hlídky, hrozí pokuty od 100 do 10 000 liber. Od srazů v centru města má místní odradit i uzavření metra.

Britská vláda navíc od středy, kdy bylo zaznamenáno 50 023 nových případů, opatření ještě zpřísnila. Profesor Stephen Powis, národní ředitel NHS England, uvedl, že pravidlo „zůstat doma a potkat se až v roce 2021“ může účinně snížit počet nově nakažených a zmírnit tlak na nemocnice. „Víme, že je konec roku, je to čas, kdy lidé tradičně chtějí oslavovat. Je však naprosto nezbytné, aby se letos všichni řídili pokyny tak, že zůstanou doma a nebudou se mísit,“ řekl na tiskové konferenci v Downing Street.

Celé pevninské Skotsko je od 26. prosince na nejvyšší pandemické úrovni a zůstane tam po dobu nejméně tří týdnů. I tady byli místní vyzváni, aby zůstali na silvestra doma. Irsko ve čtvrtek přechází na nejvyšší úroveň omezení, zakáže všechny návštěvy domácností, uzavře veškerý nepodstatný maloobchodní prodej a omezí cestování na okruh pěti kilometrů od bydliště.

Sto tisíc policistů

Francie k 31. prosinci nasadí do ulic 100 000 policistů a četníků, kteří budou rozhánět tajné večírky a shromáždění a pokusí se ohlídat tradiční nešvar podpalování stojících aut. Ministr vnitra Gérald Darmanin uvedl, že policisté budou také přísně vymáhat národní zákaz vycházení mezi 20:00 a 6:00 ve jménu „boje proti neoprávněným veřejným shromážděním a fenoménu městského násilí“.

Policejní operace mají být soustředěny v centrech měst a „citlivých“ čtvrtích. Darmanin rovněž požádal šéfa policie, aby uložil zákaz prodeje pohonných hmot nebo alkoholu v kanystrech. K zastavení prodeje hořlavých látek a alkoholických nápojů s sebou vyzval ministr i obchody. Navrhl také, aby místní úřady nezveřejňovaly případy zapálených automobilů, aby se „zabránilo jakémukoliv výskytu soutěžení“ mezi různými oblastmi. Od nepokojů v roce 2005 ve Francii se na předměstích stalo pálení aut každoroční událostí.

Místo toho organizátoři zvou na koncert Jeana-Michela Jarreho v katedrále Notre Dame. Virtuos elektronické hudby vystoupí živě ze studia v Paříži, do katedrály bude přenášen jeho avatar. Představení začne ve 23:25 a bude vysíláno prostřednictvím internetu a televize.

Tichý silvestr

Německo je v současné době v lockdownu plánovaném do 10. ledna. Vláda zakázala prodej zábavní pyrotechniky a zavedla přísná omezení počtu lidí, kteří se mohou shromažďovat na veřejnosti. Ministr zdravotnictví Jens Spahn uvedl, že očekává, že letošní oslavy vejdou do historie jako „nejtišší silvestr“.

Oblast od Braniborské brány po Vítězný sloup se obvykle na silvestra hemžila životem od časného odpoledne. Letos namísto tradiční zábavy proběhne koncert bez účasti publika, který bude vysílán v německé televizi ZDF.

V poměrně emotivním a i posledním novoročním projevu německá kancléřka Angela Merkelová přiznala, že byl pro ni rok 2020 za 15 let jejího kancléřství zdaleka nejtěžší. Dodala ale, že očkování proti covidu-19 už nyní dělá z roku 2021 rok naděje.

Merkelová, která řídila Německo a Evropskou unii ve finanční krizi v roce 2008, v řecké dluhové krizi o rok později i v migrační krizi před pěti lety, ve vzácném projevu odsoudila protestní hnutí proti nařízením.

„Dokážu si představit, jak hořké to musí být pro vás, kdo truchlíte nad svými blízkými zemřelými kvůli koronaviru nebo kdo musíte bojovat proti následkům nemoci, když je virus zpochybňován a popírán některými beznadějnými jednotlivci,“ řekla Merkelová. „Konspirační teorie nejsou jen falešné a nebezpečné, jsou také cynické a kruté,“ dodala. „Nechám se také očkovat, až na mě přijde řada.“

Lockdown svírá také Nizozemsko, které se otevře nejdříve 19. ledna. Jeho obvyklé silvestrovské odpočítávání bude probíhat za zavřenými dveřmi na fotbalovém stadionu v Amsterdamu.

Times Square po sto letech bez polibků

Ikonické oslavy Nového roku na newyorském Times Square nepřijdou o tradiční New Year’s Eve Ball, tedy časový míč umístěný na střeše One Times Square. Zářící koule ve 23:59 začne sjíždět dolů a miliony lidí jí po dopočítání do 60 budou aplaudovat ze svých obýváků.

Newyorské úřady oznámily, že Times Square pro veřejnost zpřístupněno nebude, tradiční odpočet však bude streamován a vysílán do televizí. Tato dramatická změna na Manhattanu není ojedinělá. Způsob slavení Nového roku mění americká města po celých Spojených státech vzhledem k tomu, že covidová čísla rostou bez ohledu na sváteční události. Bude to poprvé od roku 1904, kdy Times Square nezaplní davy lidí. Ty se na místě shromáždily i během probíhající druhé světové války. Přestože boje na dva roky přerušily tradici světelného míče, lidé na místo dorazili aspoň kvůli minutě ticha.

Reklama

Doporučované