Hlavní obsah
Online

V domově pro seniory na Trutnovsku je 30 nakažených. Jeden klient zemřel

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v Česku v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Počet hospitalizovaných se za uplynulý měsíc zdvojnásobil. V nemocnicích je nyní 214 nakažených, z nichž 54 je v těžkém stavu. V Česku přibylo v pondělí 563 potvrzených případů nákazy koronavirem, denní nárůst tak pošesté od začátku epidemie překonal pětistovku. Aktuálně nakažených je rekordních 8424 lidí.

- V domově pro seniory na Trutnovsku je 30 nakažených. Jeden z nemocných klientů v úterý zemřel. Zdrojem nákazy byla pravděpodobně návštěva dvou muzikoterapeutů v domově na konci srpna.

- Situace v České republice ohledně šíření nákazy koronaviru je podle české pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) znepokojivá. Řešením není zastavit trasování kontaktů nakažených, ale zvýšit kapacity, uvedla pobočka na Facebooku. Premiér Andrej Babiš vzkázal, že by organizace měla mlčet.

  • Na jižní Moravě přibylo za 24 hodin skoro 100 případů covidu-19

    V Jihomoravském kraji za posledních 24 hodin přibylo téměř 100 potvrzených případů nemoci covid-19. V tiskové zprávě to uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Nejvíce případů přibylo v Brně, a to 37. Od začátku pandemie k dnešnímu dni je 2297 případů. Vyplývá to z webových stránek Ministerstva zdravotnictví. Osmadvacet 28 lidí v kraji s nemocí zemřelo, jejich průměrný věk byl 78 let. Vyléčilo se 1446 lidí. Hospitalizovaných je 39 lidí.

  • Do podvečera dnes přibylo rekordních 656 nakažených covidem-19

    Za dnešek v Česku přibylo zatím 656 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, tedy více než většinou za celý den. Nárůst k 18:00 zatím nikdy nebyl tak vysoký. Aktuálně nemocných je 8789 lidí, z toho 234 je hospitalizovaných. Ve vážném stavu je podle posledních údajů Ministerstva zdravotnictví 62 pacientů s covidem-19, nejvíc od 29. dubna.

    Od začátku epidemie se v Česku novým koronavirem prokazatelně infikovalo 29 368 lidí. Přibližně sedm z deseti už se uzdravilo, nemoc u nich měla většinou mírný průběh.

  • Vysoké školy v Česku už se na koronavirus začaly připravovat

    Část českých vysokých škol nečekala na doporučení Ministerstva školství a některá opatření proti šíření covidu-19 zavedla s předstihem. Školy se také snaží připravit na nutnost vést výuku na dálku, pokud by se epidemická situace v Česku zhoršovala, zjistili krajští zpravodajové ČTK. Náměstek ministra školství Pavel Doleček dnes zaslal rektorům dopis, ve kterém jim doporučuje například výuku v menších a stabilnějších kolektivech, omezení počtu návštěvníků v budovách škol, komunikaci pomocí digitálních technologií a přípravu na případný přechod k online výuce.

  • Koronavirus se objevil v 18 středočeských školách

    Dvě z daných osmnácti škol již dříve odložily zahájení výuky, ostatní mají v karanténě pouze nejbližší rizikové kontakty, případně kolektivy. V Praze kvůli nákaze zahájí nový školní rok se zpožděním Fakultní základní škola PedFUK v Praze 13, ZŠ profesora Švejcara v Modřanech a Waldorfská základní škola v Jinonicích, zavřená je do čtvrtka i mateřská školka K Podjezdu v Praze 4.

    „Na ostatních školách jsou v karanténě jen jednotlivé třídy nebo jen několik žáků či pedagogů a pozitivní jednotlivci,“ sdělil ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman.

  • V Praze přibylo rekordních 221 případů, zavede další restrikce?

    V Praze podle hygieničky Zdeňky Jágrové došlo za posledních 24 hodin k rekordnímu nárůstu nakažených, konkrétně jde o 221 případů. Hlavní město tak možná čekají další opatření. Tento týden to ale určitě nebude. „Lidé si nejdříve musí zvyknout na dosud navržená omezení,“ poukázala na novinky, které v hlavním městě začnou platit od středy. Jde o zavření barů mezi půlnocí a šestou hodinou ranní nebo povinné roušky v obchodech.

  • Praha bude na ministerstvu žádat respirátory pro 44 000 lidí

    Pražský magistrát bude na Ministerstvu školství žádat respirátory zhruba pro 44 000 pedagogických zaměstnanců. Na přesném počtu se ale musí ještě domluvit. Pokud by do žádosti byli započteni i nepedagogičtí pracovníci, šlo by celkem asi o 50 000 lidí. Vláda v pondělí pověřila ministra školství Roberta Plagu (ANO), aby Praze nabídl ze státních hmotných rezerv respirátory pro učitele. Kdy by pomůcky do města mohly dorazit, zatím není jasné.

  • Jednání jihočeských zastupitelů se kvůli covidu přesouvá

    Schůze zastupitelů Jihočeského kraje se ve čtvrtek neuskuteční. Důvodem je fakt, že všech 11 radních je kvůli koronaviru v karanténě. U jednoho z radních se covid-19 potvrdil. Možný náhradní termín je zatím stanovený na čtvrtek 24. září. „Jedná se o poslední zasedání zastupitelstva v tomto volebním období, ale máme na programu několik důležitých bodů, které je třeba projednat. Například o schválení různých dotací. Rozhodně zasedání není formalitou,“ řekl náměstek jihočeské hejtmanky Josef Knot (STAN).

  • Kvůli nákaze covid-19 se částečně uzavřela ZŠ A. Čermáka v Praze

    Provoz kvůli nákaze covid-19 u pěti pedagogů k dnešnímu dni omezila základní škola Antonína Čermáka v Praze 6. Škola je uzavřená pro žáky druhého stupně, budou se učit online. Ředitel školy Petr Karvánek to dnes odpoledne oznámil na webu. „V karanténě je celé vedení školy a část provozních pracovníků a dalších deset pedagogů,“ uvedl Karvánek.

  • Podnikatelé z programů COVID k 28. srpnu získali 20,2 miliardy Kč

    Podnikatelé z programů COVID II, III, Praha a plus k 28. srpnu podle aktuální statistiky České národní banky (ČNB) získali 20,2 miliardy korun. Čerpání proti předchozímu týdnu vzrostlo zhruba o miliardu, stejně jako objem schválených žádostí, který k 28. červnu dosáhl 25,8 miliardy korun. U programu COVID II banky k 28. srpnu podle ČNB schválily 2743 žádostí za zhruba 12,9 miliardy korun, podnikatelé získali přibližně 11,5 miliardy korun. Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), která za úvěry ručí, k 30. srpnu vyřídila 4868 žádostí z celkem 4900 řádně podaných. Z nich schválila 3191 za 14,6 miliardy korun.

  • MŠMT sdělilo rektorům svá doporučení proti koronaviru

    Ministerstvo školství dnes informovalo zástupce vysokých škol, jak by se měly chránit proti koronaviru v novém akademickém roce. Výuka by se pokud možno měla konat v menších kolektivech, jejichž složení by se nemělo příliš měnit. Školy by se měly snažit omezit počet lidí, kteří do jejich prostor vstupují. Měly by co nejvíce využívat komunikace pomocí digitálních technologií a připravit se na případný přechod na výuku na dálku, pokud by prezenční výuka nebyla možná. Vyplývá to z dopisu, který dnes rektorům vysokých škol zaslal náměstek ministra školství Pavel Doleček.

  • Žádosti v programu COVID nájemné přesáhly dvě miliardy korun

    Žádosti v programu COVID nájemné, u kterého začal příjem žádostí 26. června, přesáhly dvě miliardy korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu, pod které podpora spadá, jich zatím schválilo 6368 za 858,8 milionu korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. O dotaci na komerční nájem mohou podnikatelé zasažení v souvislosti s vládními opatřeními proti koronaviru žádat do 30. září. Na program je vyčleněno pět miliard korun.

  • V Česku je zavřená více než desítka škol

    Kvůli koronaviru je nyní v Česku zavřená více než desítka škol. Jde o zařízení, kde se nemoc objevila v pedagogickém sboru a učitelé museli do karantény. Na dalších asi 60 školách nemoc covid-19 ovlivnila výuku, v karanténě jsou buď celé třídy, nebo skupiny žáků. Vyplývá to z vyjádření krajských hygienických stanic, informace pražské hygieny se zatím ČTK nepodařilo získat. V Česku je zhruba 12 000 škol. Školní rok dnes začal s týdenním zpožděním ve dvou hodonínských základních školách, dosud byly zavřené kvůli karanténě učitelského sboru.

  • Pošta od středy zavádí povinné roušky na všech pobočkách v Praze

    Česká pošta bude od středy vyžadovat u klientů na všech pražských pobočkách nošení roušek, respirátorů nebo jiné ochrany úst a nosu. Důvodem je aktuální koronavirová situace v hlavním městě. ČTK to řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík. O povinnosti budou všichni klienti informováni letáky umístěnými při vstupu na pobočku. Ochranou dýchacích cest na pražských pobočkách budou vybaveni také všichni zaměstnanci pošt.

  • V Nové Vsi na Plzeňsku platí mimořádná opatření

    Mimořádná opatření vyhlásil ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk kvůli zvýšenému výskytu nemoci covid-19 v Nové Vsi na jižním Plzeňsku. Podobná situace byla v polovině srpna v Tatiné na severním Plzeňsku. V Nové Vsi musejí lidé od středy povinně nosit na veřejných prostranstvích přes ústa a nos roušky či respirátory, musejí dodržovat odstupy, nesmějí se shromažďovat. Pro veřejnost se zavřela restaurace a obecní úřad, nesmí se pořádat kulturní, společenské a sportovní akce ani soukromé oslavy, řekl dnes Tomašuk ČTK.

  • Poslanci se sejdou z podnětu opozice i ke koronavirovým předlohám

    Poslanci se sejdou ve čtvrtek na mimořádné schůzi svolané z podnětu opozičních ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN k některým koronavirovým předlohám. Návrh programu čítá celkem osm bodů. Je mezi nimi i vládní návrh na zavedení paušální daně pro některé živnostníky a senátní předloha o jednorázovém státním příspěvku krajům 500 korun na obyvatele, což by jim nahradilo výpadek daňových příjmů v souvislosti s epidemií koronaviru.

  • 30 případů covidu v domově pro seniory

    V soukromém domově seniorů Beránek v Úpici na Trutnovsku je ohnisko covid-19 s 30 případy. Jeden klient domova s covidem v úterý v nemocnici zemřel. Zdrojem nákazy byla pravděpodobně návštěva dvou muzikoterapeutů v domově na konci srpna. Onemocnění hygienici zjistili nejprve u nich a v dalších dnech u 17 klientů domova, sedmi pracovníků domova a u čtyřech jejich rodinných příslušníků. Nemocní jsou v izolaci a celý domov v karanténě.

  • Trasování chceme zefektivnit, brání se Vojtěch

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v souvislosti s plánem měnit systém trasování kontaktů nakažených koronavirem zdůraznil, že Česko trasovat nepřestane. Stejně jako premiér Andrej Babiš se ohradil vůči varování české kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) před ústupem od sledování kontaktů. „Odborníci nyní zahájili debatu o změně systému trasování tak, aby byl efektivnější. Navyšujeme kapacity hygienických stanic i laboratoří. Děláme maximum pro to, abychom udrželi epidemii pod kontrolou,“ uvedl Vojtěch.

  • Ve Františkových Lázních zavádějí nošení roušek

    Ve Františkových Lázních na Chebsku zaznamenali hygienici zvýšený výskyt nákazy koronavirem ve zdravotnických, ubytovacích a stravovacích zařízeních. Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje (KHS) proto nařídila lidem si v těchto zařízeních zakrývat ústa a nos. Uvedla to dnes mluvčí KHS Michaela Zajíčková. Nařízení platí od čtvrtka do odvolání. Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kubise (ANO) je ve Františkových Lázních nyní 14 nakažených koronavirem.

Reklama

Hlavní zprávy