Hlavní obsah

Adekvátní daň za odchod? Pro 6 z 10 podporovatelů brexitu ztráta zaměstnání i propad ekonomiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Většině podporovatelů brexitu kvůli vystoupení z EU nevadí ani zhoršení ekonomikyVideo: AP

 

Reklama

Brexit i za cenu klesající ekonomiky? Většina podporovatelů britského odchodu z Unie by to skousla.

Článek

Tony Blair před volbami, kdy Britové rozhodovali o setrvání v Evropské unii, varoval před těmi, kdo si přejí brexit za každou cenu. Nyní se díky výzkumu agentury YouGov ukazuje, že existuje množství voličů, kteří jsou ochotni zaplatit za odchod z EU cenu opravdu vysokou.

Podle více než šedesáti procent podporovatelů brexitu je pokles ekonomiky adekvátní cenou za vystoupení země z EU. Téměř čtyřiceti procentům z nich by nevadila ani ztráta povolání.

Na druhé straně průzkum mezi odpůrci brexitu ukázal, že asi třetina z nich by byla ochotná přijmout pokles britské ekonomiky v případě, že by země zůstala v EU. A necelá pětina by uznala ztrátu povolání jako odpovídající cenu za setrvání.

Velká Británie sčítá dopady brexituVideo: Reuters, Ruptly

Jak ukázaly předchozí výzkumy, zásadním faktorem, který rozděluje Británii na příznivce a odpůrce brexitu, je věk.

Aktuální výzkum agentury YouGov, který citoval list The Independent, mezi více než dvěma tisíci příznivci brexitu ukázal, že ve věkové skupině nad 65 let je přes 70 % těch, kteří by byli ochotní přijmout propad ekonomiky jako daň za vystoupení z EU, a polovina by takto přijala ztrátu zaměstnání rodinného příslušníka. Naopak mezi mladými mezi 18 a 24 roky, již podpořili brexit, mají takové skupiny 46procentní a 25procentní zastoupení.

Jedno z možných vysvětlení je fakt, že starší lidé jsou lépe zajištění a mají vlastní bydlení, a proto se může zdát, že mohou ztratit méně než mladí.

Reklama

Související témata:

Doporučované