Hlavní obsah

Agrofert loni inkasoval nejvíc eurodotací v historii

Foto: vláda.cz

Agrofert, který prostřednictvím svěřenských fondů ovládá premiér Andrej Babiš, nemá v Česku v dotacích konkurenci.

Reklama

aktualizováno •

Údaje za rok 2020 ukazují, že se veškerá snaha evropských úřadů stíhat střet zájmů českého premiéra na bruselských příjmech Agrofertu nepodepsala.

Článek

Největším zdejším příjemcem zemědělských dotací od Evropské unie zůstává Agrofert, který prostřednictvím svěřenských fondů ovládá premiér Andrej Babiš.

Loni získal podle předběžných dat státní agentury SZIF 1,044 miliardy korun. Jde o rekordní částku, příliš se však neliší od bilance v předchozích čtyřech letech.

Většinu podpory inkasovala jeho zemědělská divize jako přímé platby, které se v Česku vyplácejí velkým i malým sedlákům podle stejné sazby za každý hektar obdělávané půdy.

Zhruba dvě stě milionů přišlo premiérovi jako náhrada za mohutné investice do velkých potravinářsko-zemědělských kombinátů, jakými jsou například Olma, Lipra Pork, Animo Žatec nebo Výkrm Třebíč.

V miliardové částce pro Agrofert nejsou započteny dotace pro jeho slovenské podniky, které Bratislava ještě nezveřejnila. V minulých letech obvykle dosahovaly úrovně šesti milionů eur, tedy dalších cca 150 milionů korun. Holding je dlouhodobě druhým největším příjemcem eurodotací na Slovensku.

V Česku nemá Agrofert v dotacích konkurenci.

Dalších pět největších příjemců v čele s magnátem Gabrielem Večeřou a masnými farmami miliardáře Radovana Vítka inkasují od Bruselu jen o málo vyšší částku než samotný holding ovládaný premiérem.

Údaje za rok 2020 ukazují, že se veškerá snaha evropských úřadů stíhat střet zájmů českého premiéra na bruselských příjmech Agrofertu nepodepsala.

Ve čtvrtek na to upozornila předsedkyně výboru pro kontrolu Evropského parlamentu Monika Hohlmeierová. Připomněla, že audit zemědělských dotací pro Agrofert proběhl už začátkem roku 2019, zpráva auditorů však dosud nebyla zveřejněna.

Omezení dotací proto holdingu nehrozí ani v nejbližší době.

„Dosavadní výroky členů Evropské komise o údajně neexistujícím střetu zájmů jednotlivých členů české vlády či premiéra Babiše v současnosti zanechávají více otázek než odpovědí,“ postěžovala si předsedkyně Hohlmeierová novinářům s tím, že zprávu o střetu zájmů premiéra a „oligarchických strukturách“ v Česku přednese na červnovém zasedání europarlamentu.

Zprávu jsme doplnili o tabulku s přehledem dotací pro Agrofert v minulých letech a se srovnáním s dalšími velkými příjemci podpory z EU.

Reklama

Související témata:

Doporučované