Hlavní obsah

Čeká nás ohromná transformace. Veřejné testování ChatGPT naznačuje jaká

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Jak funguje ChatGPT? Ilustrační foto.

Reklama

Článek

„Čeká nás ohromná transformace. Je to, jako kdyby tu přistáli mimozemšťani,“ říká vědecký reportér SZ Pavel Kasík. Programování, řešení matematických úloh nebo psaní scénáře. Co všechno ChatGPT dokáže a kam nás to může posunout?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak spolehlivé je to, co nám chatbot předkládá?
  • Zůstane tato služba dlouhodobě dostupná veřejnosti zdarma?
  • A před jaké etické, právní i filosofické otázky nás skokový rozvoj umělé inteligence staví?

ChatGPT – nástroj používající umělou inteligenci – je tu s námi necelé tři měsíce. Spousta lidí je už teď ale přesvědčena, že odstartoval revoluci v tom, jak budeme používat internet a pracovat. Co všechno chatbot už v tuto chvíli umí?

Rozvoj strojového učení, neuronových sítí a umělé inteligence, na jejichž principech nové nástroje fungují, radikálně změní naše životy i práci. Velké technologické firmy jako Microsoft, Google, ale třeba i čínský vyhledávač Baidu, ruský Yandex nebo korejský Naver ohlašují plány na vývoj podobného asistenta.

A ChatGPT od neziskové organizace OpenAI už nyní může používat každý z nás.

Celou pondělní epizodu podcastu 5:59 si poslechněte v přehrávači:

„Není žádná jiná služba, která by takhle rychle získala 100 milionů aktivních uživatelů, a to podle mě byla motivace k tomu poskytnout ho komukoli zdarma,“ říká vědecký redaktor Seznám Zpráv Pavel Kasík.

Díky lidem, kteří si chtějí chatbot zkusit, totiž firma ušetří za testování a může vychytat chyby. „Jak ten nástroj každodenně používám, tak vidím, že jsou tam pokroky a že se zjevně učí z toho, jak ho lidé používají a zneužívají,“ vysvětluje reportér.

Proč teď?

Chatbot třeba dokáže poradit, jak používat excelové tabulky, řešit matematické úlohy, ale umí napsat i básně nebo televizní scénáře. A to všechno díky tomu, že technologie už je dostatečně vepředu.

Podle Kasíka přišla jeho doba právě teď díky dvěma okolnostem: dostatečně zrychlily počítače a na internetu je obrovské množství dat, ze kterých se může ChatGPT učit.

„Algoritmy umělých neuronových sítí, které umožňují strojové učení, existují dlouho a dochází samozřejmě k jejich zlepšování, ale teď je konečně můžeme spustit,“ popisuje Kasík.

Foto: Archiv Pavla Kasíka

Vědecký redaktor Seznam Zpráv Pavel Kasík.

„Jako kdyby přiletěli mimozemšťani…“

V dalších letech tak zřejmě lidstvo čeká „ohromná“ transformace. „Pořád mám pocit, že se o tom mluví trošku málo. Je to, jako kdyby tady přistáli mimozemšťani, my jsme si s nimi popovídali a řekli jsme: ‚OK, dá se s nimi popovídat, ale nejsou to úplně lidé.‘ A tím jsme to uzavřeli. To je nesmysl,“ říká Kasík.

A upozorňuje, že dopady technologie se dají předpovídat jen v řádu měsíců. „Pak už to bude tak divoké, že skutečně bude záležet na spoustě faktorů,“ dodává.

ChatGPT podrobněji

Reportér Seznam Zpráv Pavel Kasík se oblasti vědy a techniky věnuje dlouhodobě. V článcích, které přikládáme, vysvětluje další podrobnosti o ChatGPT. Dozvíte se například, jak chatbot funguje, k čemu konkrétně ho můžete využívat nebo proč se často v jeho odpovědích objevují nesmysly.

Díky chatbotu se tak nejspíš změní mnoho odvětví – a oproti původním předpokladům se nejdříve zřejmě budou muset přizpůsobit ty profese, kde je potřeba kreativita, jako jsou programátoři nebo umělci.

„Obecně bych řekl, že čím více někdo pracuje na počítači, čím více jeho práce spočívá v generování textů, e-mailů, analyzování dat, práci s počítačovým kódem, práci s grafikou, tak tím spíše bude jeho činnost neříkám přímo nahrazena, ale suplementována a transformována novými nástroji na bázi umělé inteligence,“ říká Kasík.

Naopak třeba zdravotní sestry, které se starají o pacienty v nemocnicích, podle něj technologie jen tak nahradit nedokážou.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč je debata o tom, jestli chatbot uvažuje, problematická nebo jestli jsme jako lidstvo připraveni na příchod nástrojů na bázi umělé inteligence. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované