Hlavní obsah

„Svět je v nové situaci.“ Jak Musk ovlivnil válku na Ukrajině

Foto: Frederic Legrand - COMEO, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Elon Musk aktuálně vede žebříček nejbohatších lidí světa.

Reklama

Článek

Miliardář Elon Musk poutá globální pozornost ambiciózními projekty i neortodoxním vystupováním. Nejnovější rozruch přineslo odhalení, že nejbohatší muž světa zasáhl do plánů Ukrajiny zaútočit na ruskou flotilu u Krymu. Podle kritiků získal podnikatel až příliš velkou moc a vliv.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Že epizoda se zasahováním Elona Muska do operací ukrajinské armády ukazuje, jak se změnil svět v důsledku vývoje technologií.
  • Jakým způsobem apokalyptické vize zániku civilizace ovlivňují byznysové chování nejbohatšího muže světa.
  • Jak do Muskových velkolepých plánů zapadá pořízení sociální sítě Twitteru, dnes známé jako X.

Někteří ho označují za vizionáře, který posouvá hranice. Třeba prostřednictvím své firmy SpaceX, jež jako první soukromá společnost vynáší astronauty na oběžnou dráhu. Jiní však Elonu Muskovi nemohou přijít na jméno a kritizují například jeho kroky po nákupu sociální sítě Twitter (dnes X.com). Z platformy podle nich udělal toxické prostředí plné slovního násilí a dezinformací.

Teď se v souvislosti s podnikatelem vynořila další kontroverze. Spisovatel Walter Isaacson v miliardářově nové biografii uvedl, že Musk nechal vypnout pokrytí své satelitní služby Starlink kolem Ruskem okupovaného Krymu. Tím měl loni překazit chystaný útok dálkově řízených ukrajinských dronů na ruskou Černomořskou flotilu.

Později Elon Musk naznačil trochu jiný scénář - služby Starlinku prý nebyly v oblasti Krymu aktivní od samého počátku. Podnikatel ale odmítl požadavek ukrajinských úřadů na zapnutí systému. Podle jeho současného vyjádření by se tím SpaceX, která Starlink provozuje, stala „přímým spoluviníkem válečného činu a eskalace konfliktu“. Otazníky nad Muskovým vlivem však zůstávají.

Starlink

Starlink je služba tvořená velkým množstvím družic i pozemních stanic, jež poskytují širokopásmové připojení k internetu. Družice létají v současné době na oběžné dráze ve výšce přibližně 550 km. Satelity se pohybují v různých výškách okolo této hodnoty. Celkem má být na oběžnou dráhu umístěno 12 tisíc družic do roku 2027. Vypouštění bylo zahájeno v roce 2019. Ačkoliv je družic nyní výrazně méně, než je finální množství, služba již funguje.

Jednotlivec s velkým vlivem

„Je tu soukromník, jednotlivec, který může někde ‚vypnout knoflík‘ a válka mezi dvěma silnými státy dostane úplně jiný obrat,“ vyvozuje ze situace novinář Petr Koubský, který se v Deníku N zabývá vědou a technikou. V rozhovoru pro podcast 5:59 upozorňuje, že takové rozdání karet zažívá lidstvo poprvé v dějinách. „A příště to nemusí být Musk, ale někdo jiný. Je to důsledek existence těchto technologií. Celý svět je tím v trochu nové situaci,“ dodává.

Podle Koubského zároveň platí, že Elon Musk Ukrajině výrazně pomohl, když jí umožnil Starlink ve velkém měřítku využívat. Zpočátku si ale možná neuvědomoval, že satelitní služba poslouží také pro vojenské účely, včetně navádění dronů na frontové linii. Tato realita ho zřejmě vylekala.

Foto: Gabriel Kuchta/Deník N

Redaktor Deníku N Petr Koubský.

„Musk je posedlý apokalyptickým myšlením. Je to člověk, který o konci světa přemýšlí zhruba tak často jako my o tom, co si dáme k obědu,“ upozorňuje novinář Deníku N, který pročetl zmíněnou biografii z pera Waltera Isaacsona.

Kniha zároveň uvádí jeden důležitý detail - s miliardářem před „krymskou epizodou“ údajně mluvil ruský velvyslanec ve Spojených státech. Měl ho varovat, že pokud dojde k útoku na ruské lodě umístěné v Sevastopolu, může následovat jaderná odveta. A právě to mělo Muska vzhledem k jeho apokalyptickým představám vyděsit.

„Chce pohnout lidstvem“

Zakladatel společností SpaceX, Tesla nebo Neuralink o potenciálním zániku civilizace mluví často. Podle Koubského je toto téma spolu s klimatickou změnou pro Muska motivací, aby svými vesmírnými projekty lidstvu ušlapal cestu ke kolonizaci Marsu. K dobytí rudé planety má sloužit vyvíjený systém, jehož součástí je i mohutná raketa Starship.

Kromě snu o dobývání vesmíru ale nová biografie a další zdroje vykreslují i další odstíny Muskovy osobnosti. Z pohledu novináře Koubského se rodák z Jihoafrické republiky jeví jako chaotická osobnost, která ve svých veřejných prohlášeních často obrací. Přesto jeho výroky určitý obrázek poskytují. „Dozvídáme se z nich, že je to v zásadě libertarián. Člověk, který věří v nadřazenost individuální osobní svobody nad všemi ostatními hodnotami a v absolutní svobodu slova,“ míní Koubský.

Zároveň se muž, jehož majetek americký magazín Forbes aktuálně odhaduje na bezmála 270 miliard dolarů, jeví jako technokrat a technooptimista, jenž je přesvědčený, že právě technologie vyřeší problémy lidstva.

Foto: Shutterstock.com

Vesmírné lodi Starship (bez nosné rakety) na základně SpaceX v Texasu.

Poté jsou tu ale už naznačené rozpory. Ačkoliv totiž Musk zdánlivě klade důraz na racionalitu, podle redaktora Deníku N je na druhou stranu „barvitou osobou“, která často podléhá konspiračním teoriím. Výsledkem jsou Muskovy impulzivní výstupy na sociálních sítích.

Aktivní je hlavně na platformě X, kterou ještě pod názvem Twitter ovládl loni v říjnu. Petr Koubský se přitom domnívá, že pro Muska - člověka, který je podle novináře „hluboce přesvědčený o svém poslání posunout lidstvo určitým směrem“ - byl nákup Twitteru způsobem, jak získat nástroj k ovlivňování veřejného mínění ve velkém měřítku.

„Zřejmě si uvědomuje, že jestli má s lidstvem někam pohnout, je třeba postupovat nejen za pomoci techniky a peněz, ale i manipulací s našimi názory,“ říká Koubský. To podle něj ukazuje, že podnikateli nejde jen o peníze. „A tím je nebezpečný,“ dodává.

Vlivní soukromníci nového světa

Při konečném pohledu na osobu Elona Muska český novinář poukazuje na jeho počínání v čele SpaceX. Že Musk dokázal z vesmírné techniky učinit úspěšné komerční podnikání a zlevnit ji, označuje Koubský za působivé. „Není to tak, že je nějakou komickou figurou šíleného vynálezce. Je to složitý a mnohovrstevnatý člověk,“ říká.

Na druhou stranu je to ale také muž, jehož vliv podle Koubského stále sílí a který by se na případném seznamu nejvlivnějších lidí světa - pokud bychom z něj vyškrtli politiky - umístil jistě na jednom z prvních míst.

Svět se změnil. Ocitli jsme se v éře, kdy (…) rozhodujícími hybateli světa mohou být i vlivní soukromníci.
Novinář Petr Koubský

„Donedávna jsme pokládali za samozřejmé, že veškerá mocná technika je v rukou státních hráčů, kteří se chovají nějakým způsobem. (…) Svět se ale změnil. Ocitli jsme se v éře, kdy najednou i se subjekty, jako je Musk, musíme počítat jako s vlivnými faktory, které formují a ovlivňují celý svět. Že to nejsou Spojené státy, Čína, Rusko a, dejme tomu, Evropská unie, kdo jsou rozhodujícími hybateli světa, ale že to mohou být i takto vlivní soukromníci,“ podotýká Petr Koubský.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak osobu Elona Muska utvářelo jeho komplikované rodinné zázemí nebo které z jeho aktivit jsou - alespoň podle jeho veřejného vystupování - pro Muska klíčové. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Matěj Válek

Sound design: Pavel Barbor, Martin Hůla

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, TV Nova, CNN Prima NEWS, YouTube - CNBC Television, YT, Sky News, YT - Fox News, YT - TED Talk, YT - International Astronautical Federation

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované