Hlavní obsah

Elektřina zlevňuje, účty ale budou vyšší. Prodraží se druhá půlka faktury

Foto: Olaf Ludwig, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Elektřina zůstane drahá v Česku i v příštím roce. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Tuzemské domácnosti by se měly připravit na vyšší účty za elektřinu. A to ve chvíli, kdy její cena na trzích klesá. Zdánlivý paradox souvisí s chystaným ukončením finanční pomoci ze strany státu.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč bude elektřina drahá i v příštím roce, když ceny na trzích klesají.
  • Jak konec státní pomoci s cenami energií obhajují vládní politici.
  • Že návrat poplatku za „zelenou energii“ může být výrazným impulsem pro změnu.

Ceny silové elektřiny v Česku klesají. Přesto ekonomičtí novináři v posledních týdnech píší o tom, že lidé už zanedlouho budou muset při hrazení provozu domácností a všemožných elektrických spotřebičů sáhnout hlouběji do svých peněženek. Změna nastane od ledna.

„Skutečně hrozí, že částky na fakturách půjdou příští rok výše. Rozhodně neklesnou,“ zdůrazňuje reportér byznysové redakce Seznam Zpráv Jiří Nádoba. V rozhovoru pro podcast 5:59 přitakává, že situace může být pro leckoho nepřehledná. Zvlášť ve chvíli, kdy distributoři včetně polostátní společnosti ČEZ slibují domácnostem levnější energie.

Vysvětlení je jasné až při bližším pohledu na to, z čeho se účty za elektřinu skládají. Lidé totiž platí nejen za skutečnou surovinu, ale i řadu dalších poplatků. Pokud tedy silová elektřina zlevňuje, neznamená to nutně nižší celkovou cenu. A v Česku je teď podle Nádoby na obzoru právě scénář, kdy jedna část faktury klesá, u druhé však dojde k růstu. A ten může zlevňování nejen vymazat, ale i převýšit.

„Pachatelem“ je tu regulovaná složka elektřiny a rozhodnutí státu omezit její dotování. Vrátí se hlavně poplatky za obnovitelné zdroje energie (POZE), které stát začal za domácnosti hradit loni v říjnu v době prudkého zdražování energií.

Dnes ale vládní politici upozorňují na to, že se trend na burzách obrátil. Premiér Petr Fiala (ODS) minulý týden zrušení úlev k začátku příštího roku hájil tím, že „daňoví poplatníci nemohou dál dotovat ceny energií ve chvíli, kdy přestávají platit mimořádné důvody“. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) pak o víkendu v diskuzním pořadu České televize mluvil o tom, že předpokládá zdražení elektřiny „do 10 procent“.

Dědictví solárního boomu

Poplatek za obnovitelné zdroje je přitom svým způsobem dědictví minulosti. Peníze z něj plynou provozovatelům solárních elektráren. „Stát jim v době solárního boomu před zhruba deseti lety nasliboval poměrně výhodné podmínky. A teď se s tím musíme nějakým způsobem vyrovnat,“ podotýká Nádoba s tím, že poplatek má sloužit k dalšímu rozvoji a fungování solárních zdrojů.

Před tím, než začal POZE hradit stát, přišel domácnosti na zhruba 600 korun za každou megawatthodinu. Při obvyklé spotřebě to u bytu v panelovém domě podle Jiřího Nádoby činilo asi dva až tři tisíce korun ročně. A tato položka se od ledna na faktury vrátí. „Řada lidí a firem zřejmě žila v domnění, že příští rok se začneme vracet (v cenách energií) do normálu. Ale pozapomněli na to, že vedle samotné elektřiny jsou tu další poplatky, které pro příští rok stoupnou,“ říká novinář.

Foto: Milan Jaroš

Reportér SZ Byznys Jiří Nádoba.

Zástupci pětikoalice včetně premiéra Fialy nicméně označují dopady omezení státní pomoci za únosné. V kontextu klesajících cen silové elektřiny prý nepůjde o nic dramatického. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zdůraznil také to, že pro ohrožené domácnosti je přichystaný systém sociální podpory.

Přesto může být nový tlak na rozpočty domácností pro politiky impulsem, myslí si Nádoba. „Dozvídáme se, že po roce, co je řešil stát, budou tyto náklady znovu převedeny na zákazníky. Nastane velký skok, který postaví vládu před povinnost opět se na podobu faktur podívat,“ dodává.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak to v současnosti vypadá s velkými plány vlády na poli české energetiky včetně transformace společnosti ČEZ, nebo co stát získá miliardovým nákupem dominantního provozovatele plynovodů. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek, Karolina Tremko

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT1 - Otázky Václava Moravce, ČT24, TV Nova, Český rozhlas Plus, Český rozhlas Radiožurnál, Vláda České republiky (vlada.cz), Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR (psp.cz)

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované