Hlavní obsah

Zamrazilová: Inflace se může vyšplhat i na 15 procent

Agenda speciál: vystoupení Jiřího Rusnoka ke zvýšení sazeb a komentář Evy Zamrazilové ze studia SZ Byznys.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Podle šéfky Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové může inflace v příštích měsících vyšplhat i na 15 procent. Zvýšení sazeb na 5 procent je od ČNB správné rozhodnutí, dražší peníze by podle ní poškodily české firmy.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

ČNB se dalším zpřísněním měnové politiky snaží zkrotit vysokou inflaci, která může v příštích měsících dosáhnout ve srovnání s minulým rokem až 15 procent, jak avizovala ekonomka a bývalá členka bankovní rady ČNB. Rostou ceny energií, ale také potravin nebo bydlení.

Právě zvýšení sazeb o 50 bazických bodů na pět procent tipovala ještě před rozhodnutím bankovní rady ČNB většina ekonomů. Na rozhodování bankéřů měla ale také vliv ruská invaze na Ukrajinu. Zároveň jde o páté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou.

Šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová uvedla, že ČNB je nyní v nezáviděníhodné situaci, kdy musí „ukotvit inflační očekávání, ale zároveň nepřidávat firmám problémy s drahými úvěry.“ „Asi bych se rozhodla stejně,“ uvedla Zamrazilová.

Pět procent mělo být maximum. Ale sazby porostou dál

„Stejně jako každý jiný krok, i tento sleduje určitý cíl a má své přínosy, ale i náklady a nezamýšlené účinky,“ řekla. Těmi je podle ní zvyšování nákladů na úvěry, které mají české firmy. Podle Zamrazilové je tak důležité nyní sledovat, zda podniky mohou dále fungovat a zda se například nezvyšuje objem nesplácených úvěrů. Právě kvůli tomuto faktoru by totiž zvyšování úroků nad určitou hranici podle ní již bylo kontraproduktivní.

„Těch pět procent mělo být maximum a během poloviny roku by se měla sazba snižovat s tím, jak by doznívala inflace a vracela by se k dvěma procentům. Což je ale nyní pod velkým otazníkem. Takže je pravděpodobné, že ČNB přistoupí k dalšímu zvýšení sazeb,“ dodala.

Stav ekonomiky navíc zkomplikovala válka na Ukrajině. „Hospodářství je nyní ve zcela jiné situaci. Mysleli jsme že situace po covidu nyní odezní a jsou tu další problémy,“ uvedla.

Ať banka odprodá své rezervy

Ekonomka se také vyjádřila ke kurzu koruny, kterou začala ČNB posilovat prodáváním svých devizových rezerv. Také tím se banka snaží bojovat s inflací. Zamrazilová se vyslovila pro to, aby ČNB masivněji odprodávala své devizové rezervy, které naakumulovala během minulé měnové intervence. „Je to bezbolestnější cesta než zvyšování sazeb,“ uvedla.

Podle ní by další posilování koruny nemuselo být „bolestné“ pro exportéry, kteří se proti změně kurzu pojistili. „Ovšem kurz není všemocný a nemůžeme si myslet, že z nějakých 10 až 15 % inflace se díky posílení měny o dvě až tři koruny za euro dostaneme zpátky na dvě procenta inflace,“ konstatovala Zamrazilová.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok na tiskové konferenci naznačil, že Česko může v důsledku nejnovějšího dění zasáhnout stagflace, tedy recese a vysoká inflace zároveň. „To určitě vyloučit nelze,“ souhlasí Zamrazilová. Původní, ještě předválečná, prognóza počítala s růstem HDP za letošek 3 %. Růst ale, jak Rusnok po zasedání rady přiznal, výrazně zpomalí.

Reklama

Doporučované