Hlavní obsah

Otázka, na kterou se zaměstnanci ptají stále častěji. Kde dnes vlastně sedím?

Rozhovor s majitelem Scott.Weber Workspace Adamem Zvadou.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Kancelářský trh prochází evolucí. Firmy potřebují šetřit, a proto stále častěji zvažují, že svým zaměstnancům přidělí sdílená pracovní místa. Situaci na trhu popisuje Adam Zvada, majitel firmy Scott.Weber Workspace.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Zaměstnanci v Česku se po covidových letech vrátili zpět do kanceláří. Staré pořádky se ale nevracejí a na kancelářském trhu začala evoluce. Tak o aktuální situaci na trhu mluví Adam Zvada, majitel sítě flexibilních kanceláří Scott.Weber Workspace v pořadu Agenda SZ Byznys.

Systém sdílených kanceláří je jednoduchý, firma nebo i samotný člověk si od poskytovatele pronajme určitý počet míst v prostorech, které zaměstnavateli nepatří. Platí za místo, o které se nemusí starat, a může na něj vyslat, koho chce. Šetří tak za trvalou „židli“, u které musí platit nájem.

Firmy i jejich pracovníci si už zvykli na model, který kombinuje kancelářskou práci s prací z domova. Zaměstnavatelé ale nyní stále častěji najíždějí na alternativu, která šetří místo i peníze, speciálně v době vysokých cen energií - sdílené kanceláře.

„Správná cesta podle mě je, že nemusíte mít mnoho prostoru, ale musíte zaměstnancům, kteří jsou dnes schopni pracovat v různých modelech práce a nemít vlastní pevné pracovní místo, doručit něco víc než jenom kancelářský stůl, počítač a kafe,“ říká majitel společnosti Scott.Weber Workspace, jednoho z největších poskytovatelů sdílených prostor pro práci v Praze.

Podle jeho slov poptávka u jeho firmy od covidových let vystřelila o více jak dvě stě procent. Někteří zaměstnavatelé už totiž nejenže šetří místo ve vlastních kancelářích, stále častěji už zvažují také pronájem pracovního místa u externího poskytovatele.

Scott.Weber Workspace

Společnost byla založena v roce 2009. Nabízí ve svých kancelářích flexibilní pracovní prostředí.

Majitelem společnosti je Adam Zvada.

  • 12 pražských lokalit
  • 4940 pracovních míst
  • 36 847 m2 plochy

„Přesun je masivní. Předtím se poptávka týkala hlavně jednotlivců a malých a středních firem. Dnes o flexibilní kanceláři uvažují i ty největší korporáty. Zároveň bych řekl, že už nezajímají jenom určitý segment firem. Zájem vnímáme průřezově pro celý byznys,“ uvedl Zvada v rozhovoru.

Výhodou externího poskytovatele podle jeho slov je, že tyto kanceláře jsou připraveny pro jakoukoliv typologii člověka.

„Může v nich dohromady pracovat introvert i neurotický šéf. Každý si najde svůj koutek. Zároveň tam mohou pracovat všechny generace, navzdory tomu, že má každá jiný přístup k práci,“ doplnil.

Museli jsme zdražit

Strašák jménem zdražování se ale nevyhnul ani této oblasti. Poskytovatel se podle jeho slov dnes musí vyrovnávat s rostoucími náklady u výstavby nových kanceláří. Ty mohou celkovou investici zvýšit až o třicet procent. O třetinu se navíc protahuje i čas na výstavbu.

„Rostou ceny energií, řešíme dopady inflace i vyšších nároků na mzdy našich zaměstnanců. A to musíme přenést také do nákladů našich klientů. Celkově jsme tak zvýšili ceny našich služeb v průměru o dvacet procent,“ upozornil na zdražení cen Zvada.

Ekonomická nejistota se projevuje v celém sektoru, nejvíc však dopadá na menší poskytovatele flexibilních kanceláří. To může mít podle jeho slov za následek snížení počtu „hráčů“.

Flexibilní kanceláře v Praze

Největší poskytovatelé

Scott.Weber Workspace27 %
Spaces (součást skupiny IWG)14 %
Regus (součást skupiny IWG)11 %
HubHub6 %
WeWork6 %

Pozn.: data z července 2022

Zdroj: JLL

Trh ovládá nejistota

„Zhruba šedesát procent trhu ovládají dvě společnosti, Scott.Weber a společnost IWG. Ostatní provozovatelé mohou mít dnes opravdový problém udržet svůj byznys už jenom proto, že je velice těžké řídit, spravovat a vydělávat pouze na jednom nebo dvou centrech. K úspěchu je potřebný větší objem pronajímaných prostor,“ uvedl Zvada.

Tvrzení potvrzuje zpráva z kancelářského trhu z konce letošního února, kdy v Česku skončil další hráč, společnost HubHub, který je součástí developerské skupina HB Reavis patřící nejbohatšímu Slovákovi Ivanu Chrenkovi.

Odchod z Prahy skupina odůvodnila nepříznivou hospodářskou situací. Zbylé prostory už ale našly svého zájemce. Scott.Weber jedná o převzetí dvou kancelářských prostor.

Plány na převzetí kancelářských prostor po jiných pronajímatelích nejsou pro společnost Scott.Weber novinkou. Stejnou strategii zvolila například u kancelářského komplexu Rustonka v pražském Karlíně, který převzala od zahraniční konkurence.

Stejně tak v roce 2021 převzala prostory holešovického centra po coworkingové společnosti Business Link, která patřila do koncernu Skanska. To byl mimo jiné na českém trhu první velký případ, kdy jeden coworkingový operátor „spolkl“ druhého.

Potenciál růstu

Obecně je ale podle jeho slov na tuzemském trhu stále velký prostor pro růst a poptávka podle jeho slov stále roste.

„Dnes je na kancelářském trhu v Praze kvalitních kancelářských budov přes čtyři miliony metrů čtverečních a náš byznys je z tohoto pohledu teprve na začátku. Flexibilní kanceláře se na něm podílí jen ze tří procent,“ uvedl Zvada pro SZ Byznys.

Aktuálně tato tři procenta tvoří přibližně sto tisíc metrů čtverečních, z čehož Scott.Weber plánuje ovládnout ke konci roku asi čtyřicet procent.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Související témata:

Doporučované