Hlavní obsah

Glosa: Obchodníci s chudobou mají nový „zdroj“ 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jak se zdá, obchodníci s chudobou se neštítí ničeho. Vydělávají na neštěstí lidí, kteří pocítili zlo Ruska. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Mohlo by se zdát, že jsme uprostřed okurkové sezony, ve které je středobodem zájmu chorvatská pláž a cena piva na jadranské riviéře, ale není tomu tak.

Seděla jsem zrovna v kavárně, když jsem slyšela, jak muž usrkávající dvojité espreso a uvelebený na pohodlném křesle říká svému kamarádovi do telefonu: „Už mě štve, jak mají všechno zadarmo. No, ty víš kdo. Nemůžu to tady říkat nahlas.“ Pak se rozhlédl kolem sebe, přiblížil telefon k ústům a zašeptal: „No Ukrajinci, kdo jinej.“

Tuhle historku, ze které rozhodně nechci ani nehodlám vyvozovat obecné závěry, zmiňuji jen proto, že jsem si během jeho telefonátu zrovna četla článek kolegy ze Seznam Zpráv Petra Švihela o tom, že Česko řeší velký problém možného vykořisťování válečných uprchlíků.

Dopouštět se ho mají skupiny pracovních agentur propojené se spřátelenými ubytovnami v Plzeňském kraji. Jejich snahou je vyždímat co nejvíc z lidí, kteří prchli ze svých domovů kvůli válce a kteří velmi pravděpodobně přišli o někoho blízkého. 

Indicie nevládních organizací ukazují na smutnou realitu, ve které mají například ubytovny nocleh uprchlíků hrazený dvakrát – jednou od státu jako nouzové ubytování, podruhé částku strhnou rovnou z výplaty uprchlíků coby agenturních pracovníků. 

Obchodníci s chudobou si mají mastit kapsy třeba i tím, že si účtují za vyřízení prodloužení dočasné ochrany, třebaže má být vyřízení takové žádosti bezplatné. Neziskové organizace mimo jiné upozorňují na výpovědi po dobu nemoci i na drakonické smlouvy, které zavazují uprchlíky pod hrozbou sankcí pracovat pro zmíněné skupiny.

Jak se zdá, obchodníci s chudobou se neštítí vůbec ničeho. Po lidech sociálně znevýhodněných, po lidech s hendikepem nebo seniorech si našli nový zdroj „obživy“. Obchodují s neštěstím lidí, kteří pocítili zlo a agresi Ruska. 

Když jim není proti srsti přisát se na lidi zasažené válkou, měli bychom se bát. Už jednou jsme přece viděli, kam až to může nenasytný obchodník s chudobou dotáhnout. Když se Lubomír Volný dostal do Sněmovny, bylo to, jako by obětí takových šmejdů byla celá země.

Doufejme tedy, že tuhle šmelinářskou síť brzy rozpráší policie, aby její členové nemohli za odporně vydělané peníze odjet na chorvatskou pláž a zjišťovat, kolik že stojí chorvatské pivo namísto vody, která se na ně snad už vaří.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované