Hlavní obsah

Glosa: Petr Fiala. Jediný Čech, který věří Blažkově výmluvě na déšť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Martin Nejedlý, ministrův „kamarád do deště“.

Reklama

Článek

Premiér Petr Fiala se rozhodl dohrát nedůstojnou hru s výmluvou svého ministra spravedlnosti do konce. Pavel Blažek podle něj nemusí rezignovat na post ve vládě, protože schůzka s lobbistou Martinem Nejedlým nebyla plánovaná, ale náhodná.

Jinými slovy: ministra náhodně překvapil déšť, a proto se náhodně schoval v jedné restauraci, kde se náhodně přidal k oslavě člověka, jehož tajné služby považují za bezpečnostní riziko. A náhodně tam setrval pět hodin, i když venku už ani nekáplo.

Fiala je pravděpodobně jediný člověk v Česku, který věří verzi Pavla Blažka – včetně Pavla Blažka.

Že premiér vlivného ministra a svého spojence podrží ve funkci, je jedna věc. Nemusíme s tím souhlasit, ale můžeme alespoň rámcově rozumět důvodům, proč to Fiala dělá.

Ale základní politický instinkt by ho měl alespoň od nepovedené výmluvy, které se směje celé Česko, držet co nejdál. Ideálně by se měla celá ODS tvářit, že ono „vysvětlení“ vůbec nezaznělo, nikoli jej ještě zaštiťovat autoritou premiéra.

A to i v tom velice nepravděpodobném případě, že by celá anabáze s bouřkou byla pravdivá. Protože voliči, zvyklí v české politické kultuře na nejrůznější politické výmluvy a lži, tomu prostě nikdy neuvěří.

„Pršelo, a tak jsem si sedl k Nejedlému“ má potenciál zařadit se do zlatého českého fondu. Hned vedle „je to fáma, je to fáma, je to fáma“ Michala Haška nebo „žádný zámeček jsem nekoupil a koupil jsem ho za zdaněné peníze“ Andreje Babiše.

Skutečně chce Petr Fiala tomuto asistovat? A uvědomuje si Pavel Blažek, do jak nepříjemné pozice tím svého premiéra staví?

Fiala teď musí krkolomně vysvětlovat, že náhodné setkání sice zas tak nevadí, ale zároveň se měl Blažek otočit na patě a odejít. To mě, přiznám se, poněkud mate.

Tak buď je náhodné setkání v pořádku, anebo není. Buď měl Pavel Blažek ihned odejít, nebo ne. A když neodešel a s Nejedlým pět hodin poseděl, tak je přece ve výsledku úplně jedno, jak se tam dostal.

Premiér zároveň dodal, že sám při reakci na kauzu jednal rychle, jasně a srozumitelně. Uvidíme, co si o tom budou myslet voliči. I když - srozumitelné je to možná až až.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované