Hlavní obsah

Glosa: Putin vrací Rusko do 20. století. Nesmí nás strhnout s sebou

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Putin zapomíná, že doba se od pádu jeho milovaného Sovětského svazu změnila.

Reklama

Článek

Ruský prezident chce své zemi vrátit respekt stůj co stůj. Když se mu to nepodařilo přirozeně, což stojí obrovské letité úsilí, sahá po jednodušším, děsivém řešení – šíření strachu.

Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi se zoufale stýská po minulém století, kdy Rusko bylo velmocí, která vzbuzovala ve světě hluboký respekt. Respekt lze získat buď přirozeně – a pak se mu říká úcta, za níž je niterný obdiv vznikající bez jakéhokoliv donucení. Lze ho ale také získat šířením děsu a tyranie – a pak se mu říká strach.

Rusko si v minulém století získávalo respekt oběma způsoby. Strach vyvolávalo například svou velikostí, revolucemi, gulagy, krvavými čistkami a strašením, že na nás „zlá“ Amerika pošle jaderné zbraně a shoříme na prach. Hlubokou úctu si získávalo třeba svou kulturou, významným podílem na ukončení 2. světové války, sportovními výkony a technickým pokrokem korunovaným vysláním prvního člověka do vesmíru.

Putin si chce respekt vydobýt zpět stůj co stůj. Když se mu to nepodařilo přirozeně, což stojí obrovské letité úsilí, sahá po jednodušším, děsivém řešení – šíření strachu. Je frustrovaný, čím dál tím intenzivněji cítí, že život není věčný, a když teď nezíská, co chce, tak už to nezíská nikdy. Hraje vabank a všechno je mu jedno. Kvůli své posedlosti mocí neváhá válcovat Ukrajinu a vyhrožovat jadernými zbraněmi. Je to šílené, hrůzné, odsouzeníhodné.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Zapomíná však na jednu věc, že zatímco ve 20. století šlo šířením děsu ovlivňovat světové dění, protože lidé měli malou zkušenost s bráněním vlastní svobody, v tomto století si to však už obyvatelé zemí, kteří mezitím svobodu okusili, nechtějí nechat líbit.

Putin se může vrátit do minulého století, může srovnávat se zemí území, jehož lidmi pohrdá, a může vyvolávat strach a hrůzu, a dokonce se paradoxně změnit v toho, kdo namísto bránění jadernému útoku jím sám vyhrožuje. V jeho rozhodnutí to dělat mu bohužel nemůže nikdo zabránit.

Evropa se však nemusí vracet do minulosti spolu s ním a nechávat se zatahovat do submisivního postavení. Má dostatek zkušeností a síly na to, aby věděla, že když se nebude bránit, ztratí vše hezké a smysluplné, co za tu dobu získala. Má dost zkušeností na to, aby se vykašlala na nedůstojný byznys a chránila to nejcennější co má – vlastní svobodu, důstojnost a hrdost.

Věřím, že Evropa nechá jít Rusko s Putinem zpět do 20. století a sama se sebevědomě udrží v tom současném, 21. století, které je založené na úctě k sobě a ostatním. Bez velkých obětí, minimálně těch finančních, to však nepůjde a musíme s nimi všichni počítat a být připraveni je nést.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované