Hlavní obsah

Místo výhodné investice vám podvodníci vyluxují účet. Jak tomu zabránit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

V podcastu se dozvíte, jak se bránit trikům finančních „šmejdů“.

Reklama

Článek

Už vám také volali s nabídkou výhodné investice? Bohužel ve většině případů je to podvod a má jediný cíl: vylákat z vás přihlašovací údaje do vašeho bankovnictví a získat nad ním kontrolu. Co dělat, když vám účet napadnou?

„Petra Kvitová investovala a své miliony ještě rozmnožila. Už nikdy nemusí pracovat.“ Koho by podobný titulek nenalákal? Buďte však ostražití. Je to podvod! Po kliknutí na článek se objeví stránka a výzva k zadání kontaktních údajů.

Podvodník se s vámi následně spojí. Vše vám vysvětluje, opěvuje výhodnost investice, a aby vypadal, že netlačí, vybídne vás, ať to nejprve zkusíte s nějakou menší částkou. Vy si řeknete, proč ne, a peníze pošlete.

Za pár dní se vám ten člověk znovu ozve a chce vám ukázat, jak si vedete. „Provede vás nejprve instalací programu pro sdílení obrazovky,“ upozorňuje na obvyklý podvod v podcastu O penězích se (ne)mluví bezpečnostní expertka České spořitelny Martina Kadlecová. „Jsou to klasické legální programy, které se ve firmách používají pro vzdálenou správu počítače. Podvodníkovi jde o to, aby se dostal do vašeho počítače,“ varuje Kadlecová.

Foto: Proženy.cz

Martina Kadlecová s moderátorkou podcastu Michaelou Rakovou.

Podvodník vám následně ukáže fiktivní stránku s vaším investičním účtem plnou různých grafů a hlavně s viditelným zhodnocením investice. A začne vám složitě popisovat, co grafy ukazují.

„Snaží se vás hlavně unavit, zahltit informacemi. Když ví, že už toho máte dost, požádá vás, abyste se přihlásili do svého bankovnictví. Tím, že má vzdálený přístup, může si tam následně dělat, co chce – měnit příkazy, načerpat půjčku, zadávat platby…,“ popisuje mechanismus podvodu expertka. Klient musí samozřejmě všechny platby autorizovat, podvodník však využívá jeho zmatenosti a únavy a podvedený klient platby zpravidla bezmyšlenkovitě odsouhlasí.

Obrana proti těmto trikům je jediná: „Ověřujte si investiční platformy. Pokud nemáte s investováním zkušenosti, poraďte se ve své bance. A především – pokud mi někdo nabízí 70% zhodnocení, buďte na pozoru. Je to nereálné,“ varuje Kadlecová a upozorňuje na webové stránky Spořitelny, kde jsou tyto hrozby popsány podrobněji.

Celý rozhovor s bezpečnostní expertkou Martinou Kadlecovou si poslechněte v podcastu O penězích se (ne)mluví v úvodu článku. Dozvíte se, co dělat, pokud už jste na výhodnou nabídku naletěli. Odhalíme další špinavé triky kybernetických „šmejdů“ a poradíme, jak už jim nenaletět a co dělat, abyste si své finanční prostředky ochránili.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze.

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Reklama

Doporučované