Hlavní obsah

Biologická léčba je šancí pro lidi s migrénou, říká neurolog

Foto: Shutterstock.com

Jestliže se záchvaty migrény objevují častěji, může lékař předepsat i preventivní léčbu.

Reklama

Článek

Migrénou trpí v České republice podle odhadů přes milion lidí, ovšem ne každý se s ní léčí. Přitom možností je hned několik, jednou z nejnovějších je pak biologická léčba.

Bolest hlavy, která se opakuje a která člověka omezuje v běžném životě. Tak lze popsat migrénu, kterou sice nelze vyléčit, lze ale poměrně dobře mírnit její příznaky. Ovšem aby lékař mohl předepsat léky, musí podle daných stanov migrénu diagnostikovat.

To může i praktický lékař, v jehož kompetenci je také předepsat pacientovi takzvané triptany, které fungují jako akutní léčba, tedy v okamžiku, kdy se záchvat migrény již rozjel, anebo se blíží, což může signalizovat aura. Ta bývá nejčastěji zraková a člověk při ní může vidět nejrůznější obrazce, neobvyklá není ani senzorická či motorická.

Jestliže se ale záchvaty objevují častěji, uvádí se většinou více než čtyřikrát do měsíce, může lékař předepsat i takzvanou profylaktickou neboli preventivní léčbu. Tu už ovšem nemůže předepsat praktický lékař, ale neurolog. Nejde o speciální léky, které by byly vynalezeny na migrénu, ale o čtyři skupiny farmak, které působí na podobné receptory, případně mají podobný analgetický efekt. Jde o antiepileptika, betablokátory, betablokátory kalciových kanálů a antidepresiva. Jaké nakonec předepíše, závisí na přidružených syndromech.

Nejnovějším způsobem v boji s migrénou je pak biologická léčba, nelze ji však předepsat každému. Krom toho, že musí být migréna s určitostí diagnostikována, jsou tam jasná kritéria.

Host MUDr.ování: Tomáš Nežádal

Vystudoval obor všeobecné lékařství na 1. LF UK v Praze.

Pracuje jako neurolog v Ústřední vojenské nemocnici, působí jako předseda Sekce pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy v České neurologické společnosti. Je členem České neurologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, České společnosti pro klinickou neurofyziologii a České ligy proti epilepsii.

Přednáší na tuzemských a zahraničních kongresech, je autorem několika desítek odborných článků v renomovaných časopisech.

Foto: Proženy.cz

Neurolog Tomáš Nežádal

„Počet dnů s bolestí hlavy za měsíc musí být nejméně čtyři. Dále musí selhat profylaktická léčba, a to rovnou dvě varianty: nedostatečný účinek nebo nesnášenlivost léku,“ uvádí neurolog Tomáš Nežádal, předseda Sekce pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy České neurologické společnosti, a dodává, že jedním z těchto léků přitom musí být antiepileptikum.

Pak může přijít biologická léčba. To jsou medikamenty, které se podávají podkožně, anebo do žíly. Podávají se jednou za měsíc, to je v případě těch podkožních, anebo jednou za tři měsíce, kdy pacient musí do nemocnice nechat si lék aplikovat skrze kapačku. Ovšem benefit, že je posléze bez atak migrén, je mnohonásobně větší než jedna návštěva nemocnice za tři měsíce.

I v tomto případě ale lze narazit na kontraindikace. „Léčba není vhodná u pacientů, kteří trpí závažnými srdečními nebo mozkovými onemocněními, a v těhotenství,“ upozorňuje Tomáš Nežádal.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Marie Irová a Lucie Šilhová zpovídají lékaře a další odborníky.

Co to vlastně všechno je aura a jak se projevuje? A jak je to s čokoládou, o které se mluví jako o spouštěči migrény? Čeho všeho by se měl člověk vyvarovat? Pusťte si v přehrávači v úvodu článku nejnovější díl podcastu MUDr.ování, kde byl hostem neurolog Tomáš Nežádal, předseda Sekce pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy České neurologické společnosti.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované