Hlavní obsah

Ivan Hašek: Katar si pořádání MS zaslouží, Dauhá je jako Brno

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Exkluzivním hostem Nosičů vody byl bývalý fotbalista a současný trenér Ivan Hašek.

Reklama

Článek

Patří k nejvýznamnějším osobnostem českého a československého fotbalu. Má za sebou nejrůznější exotická angažmá. Ivan Hašek se exkluzivně rozpovídal o vztahu ke katarskému fotbalu, nedávné libanonské štaci či sparťanské krizi.

V posledních měsících se o něm intenzivně hovoří na české i slovenské fotbalové scéně, a to v souvislosti s nejrůznějšími kandidaturami. Po neúspěšné kvalifikaci na MS, kdy Česko vypadlo se Švédskem, se vyrojily spekulace, že se Ivan Hašek v létě objeví na místě Jaroslava Šilhavého a  převezme český národní tým. I když byl několik jarních týdnů jasným favoritem, nakonec se tak nestalo. Současný kouč Šilhavý přednedávnem své reprezentační angažmá prodloužil.

V posledních dnech internet ovládly spekulace, že by se Ivan Hašek mohl stát trenérem slovenské fotbalové reprezentace nebo mistrovského Slovanu Bratislava. V podcastu se dozvíte, jak vnímá Hašek svou roli v československém prostředí a v jaké fázi jsou námluvy se slovenskými mužstvy.

Sparťan světoběžník

Ivan Hašek má za sebou bohatou hráčskou i trenérskou kariéru. Jako hráč získal 5 titulů se Spartou, dvakrát byl vyhlášen Fotbalistou roku. V reprezentačním dresu byl ve čtvrtfinále MS 1990, zahrál si ve francouzském Štrasburku, ale také v Japonsku.

V jeho trenérském životopise najdeme pražskou Spartu, Štrasburk nebo krátkou reprezentační epizodu. Jako hlavní trenér působil v posledních letech na Arabském poloostrově. Ve speciální epizodě podcastu se Hašek ochotně rozvyprávěl o své poslední štaci v exotickém Libanonu, kde se chopil tamní reprezentace. Uslyšíte, v jakých podmínkách tam Hašek pracoval, co ho na netradičním angažmá zlákalo a jak náročné bylo bojovat v rámci asijské kvalifikační skupiny za barvy regionálního trpaslíka.

Dauhá je jako Brno

Coby kouč si vyzkoušel i půlroční štaci v Kataru, tedy v pořadatelské zemi nadcházejícího světového šampionátu. „MS v Kataru bude velkým zážitkem. Katar si to pořádání dle mého názoru zaslouží. Působil jsem tam sice před více než deseti lety, ale mám poměrně čerstvou pozitivní zkušenost s jejich infrastrukturou. Katařané napumpovali do příprav na šampionát obrovské peníze, což se projevuje na každém rohu. Stadiony jsou po akustické stránce vyladěné na jedničku, atmosféra z ochozů náramně rezonuje,“ říká Hašek, který v podcastu básní o katarské futuristické dopravě. V této epizodě Nosičů vody se dozvíte i to, co ho konkrétně zaujalo na místní autobusové lince.

V souvislosti s katarským šampionátem ale také vyvstává celá řada štiplavých dotazů. Svět je dnes řádně nabroušený proti celé akci. Důvodů je několik: Otázka lidských práv a jejich (ne)dodržování při výstavbě stadionů, hovoří se také o korupci. Je tu i otázka klimatu, kvůli němuž se MS uspořádá netradičně v zimním termínu, který bezprecedentně rozbije zajetou termínovou listinu většině světových soutěží.

„Co se týče klimatických podmínek, není důvod se přehnaně obávat. V listopadu a prosinci, kdy se MS uskuteční, bude kolem 25 stupňů. Řekl bych, že klimatizace možná ani nebude potřeba,“ tvrdí Hašek a dodává: „Přijde mi to, jako kdyby se hrálo MS v Brně. Dauhá mu totiž dokonale odpovídá rozlohou. Vzdálenosti mezi stadiony jsou divácky příjemné, za 15 minut se dostanete prakticky odkudkoliv přímo na stadion. Jediný problém může vzniknout s mimořádným přísunem fanoušků.“

A o čem ještě uslyšíte?

Ve speciálním vydání podcastu Nosiči vody uslyšíte odpověď na to, proč si podle Ivana Haška Katar zaslouží pořádat fotbalové MS a jak vnímá arabské finance ve fotbalové Evropě. Probereme také hojně diskutované otázky spojené s bezpečností práce a úmrtími při pracích na stadionu.

Zajímá vás, kolik Katařané investovali do příprav na MS nebo co odhalilo MS v házené, které Katar hostil před 7 lety? Ivan Hašek v podcastu tipuje, jak si katarská reprezentace povede na ostře sledovaném domácím turnaji.

Host Nosičů vody se zamýšlí i nad mentalitou českých fotbalistů a jejich nedostatky a také nad rolí, kterou by měl český reprezentační trenér zastávat. Jaké jsou podle něj bariéry pro české trenéry při hledání zahraničního angažmá?

Dozvíte se, proč to podle velkého sparťana Letenským v posledních letech nefunguje. V podcastu Hašek také vzpomíná na svou hráčskou kariéru a na spolupráci s legendárním trenérem Václavem Ježkem.

Celou epizodu si poslechněte v přehrávači v úvodu článku, na Podcasty.cz nebo ve své podcastové aplikaci.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované