Hlavní obsah

Soumrak na Slavii? Mnoho změn, málo lídrů a pověst přestupní stanice

Foto: Profimedia.cz

Jedna z nejnovějších posil sešívaných jménem Christ Tiéhi v akci během pohárového utkání.

Reklama

Článek

Tým Slavie, který nedávno sváděl vyrovnané souboje s kontinentálními giganty v Lize mistrů, se nyní strachuje o účast v pohárové Evropě. Nosiči vody řeší proměnu týmu Jindřicha Trpišovského.

Slavia sice v neděli v lize dokázala oslabeným Pardubicím nasázet „sedmičku“, ale v  předkole bojů o Konferenční ligu to na půdě polského Rakówa Čenstochová sešívaným přinejmenším drhlo. Víc než samotná porážka 1:2 by měl tým Jindřicha Trpišovského před klíčovou odvetou strašit jeho herní projev.

Nosiči vody se tak vydali po stopách slávistické proměny. Jaké prvky se vytrácí z kdysi přímočaré a dominantní hry slávistů? Končí úspěšná éra Slavie?

Polské zrcadlo

Trio Nosičů vody se shoduje, že Slavii neprospívá kombinace početných personálních změn, což se nejvýrazněji projevilo na její defenzivní práci. Slavia dělá nezvykle velké chyby v obraně a soupeři jich začínají využívat.

„Přišlo mi to, jako kdyby se Slavia v Polsku podívala do zrcadla a konfrontovala se tam se svou verzí ze sezony 2018/19. Tou dobou měla ve zvyku diktovat tempo hry, soupeře zpravidla přeběhala a přehrála,“ vzpomíná fotbalový expert Seznam Zpráv Luděk Mádl.

V čem přesně chybovali Tomáš Holeš a Srdjan Plavšič? A jak se liší současná Slavia od své nejúspěšnější novodobé verze z památné účasti v Lize mistrů, kde nebyla do počtu ani v konkurenci Barcelony, Interu Milán nebo Dortmundu? Nejen o tom uslyšíte v novém dílu Nosičů vody.

Status přestupní stanice

Lukáš Vala, někdejší šéf slávistického kotle, uvedl na Twitteru, že má problém se nyní se současným týmem Slavie plně identifikovat. „Nedivím se jeho pocitům. Česká osa už patří v Edenu k menšině, mladíci dostávají minimum prostoru. Naopak se začínají upřednostňovat nejnovější nákupy ze zahraničí, což se zatím projevuje spíš negativně,“ komentuje slávistické dění moderátor podcastu Jaromír Bosák.

„Je to samozřejmě komplexní téma. Pravdou je, že nositelem vítězného plamene původního Trpišovského celku byli domácí hráči jako Jan Bořil, Tomáš Souček, Vladimír Coufal nebo Ondřej Kúdela. To se se sérií transferů rychle proměnilo. Aktuálně v Edenu působí mnozí hráči, kteří tu silnou Slavii nezažili a o to hůře se jim může navazovat na někdejší úspěchy a týmový duch. Proti Slavii také může hrát fakt, že pro nově příchozí zahraniční hráče není cílovou stanicí, chtějí se dostat dál, a tudíž mohou hrát více na sebe, aby se sami prodali. Na tom pak tratí tým,“ dodává Luděk Mádl.

O čem ještě v podcastu uslyšíte?

Nosiči vody se pustili i do historického srovnání u plzeňské Viktorie. V čem se současný celek Michala Bílka liší od svých předchozích verzí, kterým se podařilo prorazit do milionářské Ligy mistrů? A jak dobrý je trenérský tandem Bílek–Horváth?

Nechybí tradiční sázkařské okénko, jež nemohlo opomenout veledůležitá předkola evropských pohárů s českou účastí. Probojuje se Plzeň do Ligy mistrů i počtvrté? Uspějí Slavia a Slovácko v kvalifikaci o Evropskou konferenční ligu? Nejen o tom diskutují nejnovější Nosiči vody, kterým neunikly ani pozoruhodné zápasy německé Bundesligy a anglické Premier League. Co mají společného v Bayeru Leverkusen a West Hamu? Čerstvou epizodu podcastu si pusťte v přehrávači v úvodu.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované