Hlavní obsah

Moji práci dneska dělají tři ministři se šesti náměstky, říká Havlíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Hostem Ptám se já byl místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Hnutí ANO opouští jeden z vnitrostranických kritiků, primátor Ostravy Tomáš Macura. Hnutí se podle něj nedokáže změnit. Právě na změny, včetně obměny tváří nejužšího vedení, teď přitom ANO sází. Kudy se vydá?

Hostem Ptám se já byl první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček, který nově řídí stínovou vládu.

Z řad ANO v pondělí vystoupil jeden z jeho dlouholetých členů a také hlasitých kritiků z poslední doby, ostravský primátor Tomáš Macura. Uvedl, že se nemůže smířit se směřováním hnutí, které je podle něj zcela odlišné od doby, kdy do něj vstupoval. Současně s tím prý už nevěří, že by na tom mohl ještě něco změnit. Lídři ANO včetně Karla Havlíčka už reagovali, že je Macurovo rozhodnutí nepřekvapilo. Nejužší vedení hnutí ANO projednalo svoje další směřování a výsledek prezidentských voleb minulou středu v centrále na pražském Chodově. Expremiér, šéf hnutí ANO a neúspěšný prezidentský kandidát Andrej Babiš po schůzce oznámil, že dál zůstává předsedou hnutí a poslancem. „Konečně jsem pochopil, jak to funguje. Musíte tam být vždycky, když se kliká, jinak jsou v kancelářích. Je to fajn práce, já si to užívám,“ řekl k činnosti ve Sněmovně. Uvedl také, že nikdy neřekl, že bude rezignovat. Tvářemi hnutí podle něj ale teď mají být místopředsedové Alena Schillerová a Karel Havlíček.

Babiš získal v nedávných prezidentských volbách 2,4 milionu hlasů. Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel ho porazil zhruba o 960 tisíc hlasů, když ho podpořilo téměř 3,36 milionu lidí. „Můžeme konstatovat, že zisk 2,4 milionu hlasů je pro ANO skvělý výsledek a jednoznačná motivace pro další práci a obhajobu zájmů této skupiny voličů, jimiž Fialova vláda pohrdá a soustavně je ignoruje,“ řekl Babiš.

Kam směřuje hnutí ANO a na které voliče chce cílit? Co znamená současný úkrok stranou Andreje Babiše pro budoucnost jeho politického projektu? A kdo je teď faktickým šéfem hnutí?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:30 Mrzí vás, že Tomáš Macura vzdává členství v ANO? - Mrzí mě jeho postoj z posledních týdnů až měsíců. Na druhou stranu to chápu jako racionální krok, možná tím předešel tomu, že by to bylo navrženo v rámci oblastní nebo krajské ANO. (…) Je to krok, který se dal očekávat.

2:10 Rozdělil bych to na dvě části, jedna je ta politická funkce, tam podporu, troufám si tvrdit, nemá. Tam se vyjádřili voliči i v prezidentských volbách naprosto jasně. Co se týče podpory v rámci koalice, funkce primátora, to je něco jiného. Je to exekutivní pozice, která je do značné míry vázána na nějakou koaliční smlouvu. Tam je to na zvážení naší oblastní buňky.

3:30 Co říkáte na důvody Macurova odchodu, že hnutí ANO se nedokáže změnit? - Je pravda, že jsme řekli, že stojíme i o hlasy SPD a ČSSD, ale stojíme také o hlasy voličů, kteří jsou nespokojeni s pětikoalicí. (…) Hnutí ANO je v jiné pozici, než bylo před několika lety. Nejsme ve vládě, jsme v opozici, tak je naše rétorika logicky trochu jiná. Vyjadřujeme se s ohledem na probíhající krizi, takže naše rétorika je trochu jiná. Ale já bych to mohl otočit a říct, že i pan Macura se změnil.

4:30 A v čem? - Jak říká, že se odkláníme od toho, co on zamýšlel, tak mně se zdá, že i on je více aktivisticky orientovaný, než by hnutí ANO akceptovalo. (…) V Ostravě spolupracuje s Piráty, což je pro nás ideologicky dost komplikovaná sestava. - Nakazili ho Piráti? - Asi začíná mít trochu jiný pohled na svět. My jsme konzervativně orientovaní, nejsme aktivisté a na zelené ambice nahlížíme s větší dávkou racionality.

6:00 Jsme velké hnutí, lidé přicházejí, lidé odcházejí. A když se podíváme na ty tváře, které byly nespokojeny, tak si to vždy vyhodnotíme, jak pokračovaly dál ve své politické kariéře. Rozumím tomu, že je někdo nespokojený, že někdo odejde, že má jiné ambice. Třeba u pana Teličky je to zcela zjevné, on se neprosadil nikde dál a nemůžeme říct, že by byl úspěšný politik poté, co skončil v hnutí ANO. Když někdo odchází, snaží se hledat chybu u toho druhého, ale z mé zkušenosti z byznysu to není úplně jednoznačné.

8:40 Jsem v hnutí ANO v druhé nejvrcholovější pozici jeden rok. Tomáše Macuru znám pětadvacet let. Je to člověk, se kterým jsem studoval v 90. letech manažerská studia. Ani jednou za mnou nepřišel. Vždy to bylo vypuštění balonku přes média.

23:00 Moji práci dnes dělají tři ministři a mají šest politických náměstků. To je devět lidí. Já vím, že řeknete, že jsem byl extrém, ale já tím jen na tomto detailu dokresluji, jak hospodaří státní správa a jakým způsobem se navyšují političtí úředníci.

25:00 Marek Prchal byl deset let marketérem, je tam určitá únava materiálu, to se prostě stává, že kreativní lidé odcházejí. A jestliže se nezvítězí ve volbách, tak se pochopitelně volební tým rozpouští. Se třemi členy týmu jsme se rozloučili po dohodě, dalších 7 až 8 lidí z toho týmu zůstalo, šli pracovat pro poslanecký klub nebo pro stínovou vládu.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované