Hlavní obsah

Šťastný podcast: Lepší chléb i chytré fontány. Evropské dotace mění Česko

Foto: btwcapture, Shutterstock.com

Šťastný podcast o dotacích a včelařích.

Reklama

Článek

Příběh šéfa firmy Madeta Milana Teplého, který jsme vám přinesli ve Šťastném pondělí, o ubohém miliardáři, kterému se stát chystá sebrat dotace a odepřít stamilionové zisky, není bohužel jediný. I další české firmy přicházejí o tuto pomoc v hmotné nouzi. Ba co hůř, po některých firmách chce dokonce stát jejich poctivě vydělané dotace zpátky!

„Evropská unie přispěla Penamu, který patří do koncernu Agrofert, 100 milionů korun na inovaci linky na výrobu toastového chleba. Což je myslím skvělé využití veřejných peněz. Jenže to pak dokonce i Bruselu, který je jinak ochotný proplácet jakékoliv hovadiny, přišlo trochu hloupé, zvlášť když Babiš nějaký podobný chleba dělal už ve svých pekárnách v Německu, takže to po něm chtěli vrátit. Jak to dopadlo, ovšem zatím nikdo neví,“ krčí rameny Jindřich Šídlo.

„To by se brzy mohlo změnit, protože, jak jsme slyšeli v podcastu Ptám se já od Karla Havlíčka, jak on, tak Andrej Babiš jsou nyní proti úplně všem evropským dotacím. Takže možná se to posune dobrým směrem,“ glosuje Ondřej Lasák.

Ale nejen Agrofert a Madeta čerpají evropské dotace. Jak připomíná Konstantin Sulimenko, peníze z Evropského fondu pro regionální rozvoj míří třeba taky na inovaci výroby štramberských uší, podporu recyklovaných ramínek nebo chytrých fontán.

„Projekt je zaměřen na zavedení výroby nové chytré pitné fontány. Prototyp vznikl na základě vlastního vývoje žadatele, pro zavedení výroby je nutné pořízení nových technologií,“ cituje Sulimenko z dokumentů.

Dává podle hodnocení odborného panelu Šťastného pondělí štědrý příspěvek na inovaci fontán smysl? A jaké další projekty si letos sáhly na evropské peníze? Poslechněte si první část Šťastného podcastu a zjistíte to.

O včelách a ministrech

V druhé části se Tereza Povolná tentokrát odhodlala opustit známé vody sociálních sítí a vydat se do offline světa. Konkrétně do světa včelaření, ministrů a úředních desek.

„Ministr pro legislativu Michal Šalomoun dostal pokutu za přestupek při chovu včel. A dokonce se kvůli ní neúspěšně soudil,“ uvádí téma Tereza Povolná, „dovolte mi citovat: ‚Ministr Šalomoun neuspěl ve sporu se státní veterinární správou kvůli pokutě 3000 Kč za přestupek při chovu včel. Dostal ji za to, že nenechal vyšetřit vzorky ze svých úlů na mor včelího plodu. Šalomoun tvrdil, že o povinnosti obsažené v nařízení na úřední desce nevěděl.‘“

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Michal Šalomoun má včely rád. Ani ministra pro legislativu však neznalost zákona neomlouvá.

„Ministr pro legislativu, který nevěděl o povinnosti vyvěšené na úřední desce? Tak to jsem se tedy v docentu Šalomounovi zklamal,“ kroutí hlavou Sulimenko.

„Opravdu by to mělo nejspíš být pro premiéra Fialu varování, aby si hledal nového šéfa legislativní rady vlády,“ přitakává Tereza Povolná. Naštěstí ale stále existují lidé, kteří můžou Michalu Šalomounovi pomoct.

Kterým dalším ministrům zkomplikovaly včely život? A dají se i na včelstva získávat v Česku dotace? I to probírá dnešní Šťastný podcast. Pustit si ho můžete v přehrávači v úvodu článku nebo ve vaší oblíbené podcastové aplikaci.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované