Hlavní obsah

Tinder nám rozšiřuje rybníček, ale přináší také frustraci, říká socioložka

Foto: Profimedia.cz

Co jsou nejpopulárnější online seznamky v Česku? A jaké partnery si na nich vybíráme? Hostem podcastu Stopáž je socioložka Renáta Topinková.

Reklama

Článek

Lidé mají k seznamování online ambivalentní vztah. Hledání partnera je obecně těžké a někteří uživatelé online seznamek mluví o vyhoření – mají pocit, že se z jejich používání stala jejich „druhá práce“, říká socioložka Renáta Topinková.

Tinder, Badoo nebo seznamka od Facebooku. Seznamovací aplikace se zejména pro mladší generaci staly někdy i prvním místem, kam si jdou hledat nového partnera. O tom, jak jejich algoritmy fungují, ale víme velmi málo.

„Existují aplikace, které vám umožní najít partnera třeba jen na základě geografické vzdálenosti nebo na základně jednoduchého dotazníku. Tinder ale jednu dobu používal algoritmus na principu ELO ratingu, což je metoda párování známá ze šachových partií. Rating počítal, kolika lidem jste se líbil, ale také to, jak moc se tito lidé líbili ostatním uživatelům. Uživatele tak vlastně zařadil na určitý stupeň atraktivity a podle toho profil ukazoval dalším uživatelům,“ vysvětluje socioložka Renáta Topinková ze Sociologického ústavu Akademie věd.

Pro některé uživatele potom může být zkušenost na online seznamkách frustrující.

„Zařadí je na nějaké určité místo – a také se může stát, že jejich profil už moc lidem nenabízí a začíná je tlačit do placených funkcí. Předplatiteli bývají jednoznačně spíše muži,“ dodává socioložka v podcastu Stopáž.

Důvodů, proč jsou seznamovací aplikace populární, je několik. „Zvykli jsme si, že máme hodně možností, a to je v jádru přesně to, co online seznamování dělá. Rozšiřuje rybníček, ve kterém můžeme lovit, a umožňuje nám seznámit se s lidmi, které bychom jinak zřejmě nepotkali. To ostatně ukazují i výzkumy – většina těch párů, které se seznámily online, nemá žádné společné známé,“ říká Topinková.

Stigma kolem seznamování online podle socioložky mizí. Navíc dnes není doménou jen mladých uživatelů ve městech, naopak. „Původně byly online seznamky populární mezi lidmi, kteří se seznamovali hůře nebo k tomu neměli tolik příležitostí – třeba mezi rozvedenými nebo LGBT minoritou,“ vysvětluje akademička.

„Tinder ale v Česku není zdaleka tou nejpopulárnější online seznamkou. Podle průzkumu z roku 2019 bylo nejpoužívanější Badoo a na druhém místě dokonce nebyla seznamovací aplikace, ale standardní webová Seznamka.cz. Další randicí aplikace jako Hinge a Bumble podle dostupných dat zatím v Česku neprorazily skoro vůbec,“ dodává Topinková.

Zatímco aplikace jsou populární hlavně mezi mladšími uživateli, webové seznamky mají věkový průměr uživatelů až o deset let vyšší.

Je povrchnější seznamování online, nebo v baru? Existuje výzkum, který udává, kolikrát budete průměrně „vyghostováni“? A dá se vyhodnotit úspěšnost jednotlivých aplikací?

Poslechněte si celý rozhovor v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované