Hlavní obsah

Vlevo dole: Zeman ožil a kuje příští vládu s Babišem, Okamurou a Paroubkem

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Miloš Zeman se opět vrací z politického důchodu. V kanceláři ho navštívili mezi jinými i Orbán a Fico.

Reklama

Článek

Miloši Zemanovi po roce v politickém důchodu otrnulo a snaží se být pro změnu opozičním svorníkem, který přesvědčí ke spolupráci zejména obě hlavní opoziční síly, tedy hnutí ANO a SPD.

Poslechněte si aktuální epizodu Vlevo dole:

Miloš Zeman před rokem opouštěl Pražský hrad jako zlomený muž. Důvěra veřejnosti na dně, on na invalidním vozíku a ve špatném zdravotním stavu. Navíc do penze mířil jako ponížený a poražený politik – ve sněmovních i prezidentských volbách uspěli jeho kritici, do toho se zhroutil jeho ideový sen o orientaci na Rusko a Čínu.

Zdálo se, že bezmála osmdesátiletý Miloš Zeman zůstane z mnoha důvodů definitivně ukrytý ve svém lánském domku, kde bude číst knihy a pozorovat ježky v zahradě, jak se těšil. O to větší je překvapení, že exprezidentovi – v evidentně dobré zdravotní kondici – najednou otrnulo. Už zas rozdává rozhovory a objíždí jednu politickou akci za druhou.

„Asi z něj opadl ten stres, odpovědnost a ceremoniální povinnosti, co měl na Hradě. Najednou má volnější režim, nikdo mu nevyčítá pyžámkové dny, a on si tak dělá, co ho baví a co umí. A to vždy byly politické hry a intriky,“ myslí si Václav Dolejší.

Zeman se nejčastěji setkává s politiky ANO a SPD. Jejich lídry Andreje Babiše a Tomia Okamuru se snaží přesvědčit ke spolupráci s cílem, aby společně vytvořili příští vládu.

V ní by rád viděl i novou politickou formaci – Českou suverenitu Jiřího Paroubka. Zeman ji nedávno podpořil, osobně navštívil sjezd a v projevu vyslovil přání, aby Suverenita dokázala získat milion propadlých hlasů z posledních sněmovních voleb.

„Jde o jasný pokus stát se patronem opozičních sil, které odstaví od moci současnou nenáviděnou vládu. Motorem je patrně snaha se pomstít a ukázat sílu, protože tragický odchod do penze musel ješitný Zeman se svým obřím egem nést dost těžce,“ vysvětluje Lucie Stuchlíková.

Jak načasovat zmrtvýchvstání na Velikonoce? Už si vás Miloš Zeman pozval do své kanceláře? A máte zaplacené příspěvky za členství v odborech? Aktuální epizodu Vlevo dole si pusťte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované