Hlavní obsah

„Nacisti. Šílení byrokraté!“ Australské demonstrace proti povinnému očkování

Foto: Profimedia.cz

Dnešní protest v australském městě Melbourne.

Reklama

Tisíce lidí vyšly v sobotu do ulic australského Melbourne vyjádřit nesouhlas s novými protikoronavirovými restrikcemi. Ty zahrnují i povinné očkování pro některé profese.

Článek

V 26milionové Austrálii, v níž je proti koronaviru plně naočkováno 83 procent obyvatel, je očkování dobrovolné. Avšak jednotlivé státy nařídily povinnou vakcinaci pro vybrané profese a současně omezily aktivity pro neočkované. Takže například v některých státech mají lidé bez potvrzení o vakcinaci zakázaný vstup do interiérů restaurací, hospod, klubů a na velké kulturní a sportovní akce, píše agentura Reuters.

Část obyvatel však se zavedením přísnějších restrikcí, kterými se místní vláda snaží zabránit dalšímu šíření koronaviru, nesouhlasí. V ulicích největšího australského města Melbourne ve státě Victoria proto dnes protestovaly tisíce lidí. Mezi demonstranty byli zejména stavební dělníci, kteří nesouhlasí s povinným očkováním zaměstnanců ve stavebnictví.

Podle místních médií někteří z nich přirovnali tamní vládu k nacistům a vyzvali k násilí proti politikům. Agentura Reuters v souvislosti s tím poznamenává, že sobotní protesty byly na rozdíl od předchozích pokojné, a to bez ohledu na to, že rétorika demonstrantů byla velmi ostrá. Akce se obešla také bez potyček či zatýkání, dodává.

Reportérka australského deníku The Age na svém Twitteru zveřejnila video demonstranta, jenž měl v rukou falešnou šibenici. Další protestující nesl plakát, na němž bylo vidět viktoriánského premiéra Daniela Andrewse s Hitlerovým knírem a hashtagem #DictatorDan.

„Vládnou nám šílení byrokraté,“ prohlásil během demonstrace Craig Kelly, bývalý člen parlamentu za Liberální stranu a nyní vůdce Sjednocené Austrálie.

Jak ukazují data, stát Victoria aktuálně eviduje 16 671 případů nemoci covid-19, přičemž za poslední den se tam nakazilo 1221 lidí. Ve Victorii je nyní v nemocnici 405 lidí s koronavirem, z nichž 77 je na jednotce intenzivní péče a 51 na ventilátoru.

Podle aktuálních statistik americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) se v Austrálii od začátku pandemie nakazilo 188 493 lidí, z nichž 1877 nemoci podlehlo. Agentura Reuters zdůrazňuje, že Austrálie nepatří mezi země, které by byly nejvíce zasaženy epidemií koronaviru. Šíření vysoce přenosné varianty delta ale již dříve přinutilo vládu k uzavření dvou největších měst, Melbourne a Sydney.

Počty nakažených a obětí jsou ale výrazně nižší než v mnoha jiných zemích. Na sousedním Novém Zélandu, který se také vyznačuje vysokou mírou proočkovanosti, úřady zaznamenaly pouze 175 nových případů. Celkově se v zemi od začátku pandemie nakazilo 8483 lidí.

Podle zpráv novozélandského Národního rozhlasu se však v zemi připravují na další vlnu a nemocnice začínají nakupovat nouzové chladicí boxy. Ve velkých městech po celé zemi se také konalo několik protivládních protestů proti opatřením, kde se shromáždilo několik tisíc odpůrců očkování.

Někteří experti varují, že epidemická situace se může rychle zhoršit i v Austrálii. Profesor Dale Fisher, odborník na infekční choroby, říká, že jakýkoliv návrat do normálního života může být pro Australany krátkodobý. Nevyloučil také, že může dojít k další vlně, místní obyvatele proto vyzval, aby v následujících osmi měsících byli „opatrní“.

Reklama

Doporučované