Hlavní obsah

Austrálie se snaží sečíst všechny koalí medvídky. Pomůžou drony i psi

Ilustrační video.Video: AP

 

Reklama

Najít v přírodě medvídka koalu je úkol hodný odborníků. Austrálie dává dohromady plán, jak jejich počty odhadnout co nejpřesněji a této nejen požáry zkoušené populaci vačnatců tak co nejlépe pomoci.

Článek

Jeden by si myslel, že najít a spočítat všechny koaly je snadné. Jsou poměrně velcí a huňatí. Díky jejich potřebě spát asi 20 hodin denně a přirozeně pomalém pohybu jsou však pouhým okem v korunách stromů přehlédnutelní. O to větší úsilí musí australská vláda vynaložit, aby skutečnou populaci původních vačnatců mohla zaznamenat. V listopadu tak rozhodla o uvolnění 2 milionů australských dolarů (32,5 milionu korun) na financování speciálního auditu. Část peněz má jít i na nové metody usnadňující vyhledání koalů.

Do sčítací akce tak budou nasazeny drony citlivé na teplo, detektory zvuku i speciálně vycvičení psi. Turistické boty nasadí i statistici a vydají se na průzkum do míst, kde se koalové vyskytují. Na správná místa je mají dovést stopy v podobě koalího trusu.

Odhady koalí populace se v průběhu dějin drasticky mění. V roce 2016 vědci jejich počty na území Austrálie odhadli na něco přes 300 000. O tři roky později jich ale dle výpočtů nadace Koala mělo být už jen okolo 80 tisíc s tím, že realita může odpovídat pouhé polovině. Obavy o přežití těchto medvídků ještě znásobily loňské ničivé požáry. I kvůli nesrovnalostem ve sčítání tak média začala koaly hojně označovat jako „prakticky vyhynulé“. To však vědci zpochybňují.

Nejnovější studie zadaná Světovým fondem pro ochranu přírody odhaduje, že během požárů loni v létě se zranilo, přesídlilo nebo uhynulo více než 61 000 koalů.

Starosti o koalí blaho ale sílily ještě před rozsáhlými požáry. Vědci a ochranářské organizace tvrdí, že ztráta jejich původního obydlí v důsledku odlesňování půdy nutí koaly přesídlovat stále blíž městským oblastem. Během předvánočního období se koalové také nezřídka nechávají zlákat ozdobenými vánočními stromky poblíž lidských příbytků, kde jsou jim nebezpečím také auta a psi. Stresovaní koalové jsou také náchylnější ke smrtelným chorobám.

Během sčítání koalí populace v roce 2012 pak byli vědci jednoduše vyzváni, aby počty odhadli. Jednotlivé tipy se pohybovaly od 33 tisíc až po 153 tisíc v rámci jednoho státu. „Přes veškerou naši pozornost věnovanou koalům vědci naléhají, že existuje vážný nedostatek údajů o tom, kde se jejich populace ve skutečnosti vyskytuje, jak se jim daří a jak nejlépe jim pomoct se zotavováním po ničivých požárech,“ uvedla v prohlášení federální ministryně životního prostředí Sussan Leyová.

Foto: Profimedia.cz

Tento koala se 2. prosince vkradl do domu australského páru v Adelaide a našel zálibu ve vánočním stromku.

Předchozí pokusy spočítat koaly probíhaly čistě pozorovací metodou – lidé chodili po lese a počítali, kolik těchto vačnatců spatří. Koalu ukrytého v listnatých baldachýnech vysoko v korunách stromů je ale snadné pouhým okem přehlédnout, říká pro New York Times ekoložka Desley Whissonová. Výsledné číslo se může rapidně lišit člověk od člověka a v závislosti na podmínkách, takže tato metoda odpovídá realitě na 20 až 80 procent. „Já osobně vídám více koalů ráno než odpoledne. Ale možná je to tím, že s přibývající hodinou už mě bolí oči a chci být brzo doma,“ dodává Whissonová.

Vzhledem k australským poměrům s sebou cesta do buše za pátráním po vačnatcích přináší úskalí v podobě střetů s hady a dalšími tvory, což pozorovatele od sčítání rozptyluje. Vědcům tak nezbylo než sáhnout po metodách nových. Pomoct mají pátrací psi schopní vystopovat jak samotné koaly, tak jejich trus. Samci v době páření slézají ze stromů dolů a nahrávací zařízení připravené v okolí dříve nalezeného trusu pak koaly může zaznamenat.

Ve vzdálených a těžko dostupných terénech se sčítáním pomohou drony s termokamerami, které jsou vhodným řešením během chladnějších období v roce. Koalí srst má natolik dobré izolační schopnosti, že by jejich tělesnou teplotu jinak kamera nebyla schopná zachytit. Oproti ostatním metodám by tyto novinky měly zaručit odchylku maximálně deseti procent.

Nejlepší způsob sčítání koal určí odborníci na vačnatce příští rok na národním workshopu. „Audit odtud potrvá několik měsíců, v závislosti na rozsahu zjištěných problémů a vybraných strategiích,“ uvedl mluvčí ministryně Leyové. Odborníci však počítají s prokázáním poklesu populace.

V otevřeném dopise 23 ochranných organizací vyzývají vládu k provedení dalších kroků než „jen sčítání“. „Degradace míst výskytu koalů se za vaší vlády zvýšila a pokračuje právě teď,“ uvádí se v dopise adresovaném ministrovi životního prostředí. „Počítat koaly je jako počítat lehátka na Titanicu,“ uvádí podle New York Times regionální šéfka Oceánie pro Mezinárodní fond pro ochranu zvířat Rebecca Keebleová. Některé ochranářské skupiny již berou záležitost do svých rukou.

Světový fond pro ochranu přírody má ambiciózní cíl zdvojnásobit populaci koalů ve východní Austrálii pomocí dronů k vypuštění desítek tisíc semen stromů eukalyptu k regeneraci půdy zpustošené lesními požáry. Organizace také vytvořila fond, který podporuje místní vlastníky půdy, aby stavěli pro koaly útočiště.

Reklama

Doporučované