Hlavní obsah

Babiš je ve střetu zájmů, trvá na svém Brusel. Přečtěte si celé znění dopisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš reaguje na dotazy Seznam Zpráv ohledně auditu Evropské komise ke střetu zájmů.Video: Kristina Ciroková

 

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy získaly celé znění dopisu, který Evropská komise v říjnu poslala českým úřadům. Trvá v něm na svém stanovisku, že český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů. Seznam Zprávy získaly i jeho aktuální reakci.

Článek

Dopis, který Komise poslala 22. října, je reakcí na české námitky k závěrům evropského auditu ke střetu zájmů. Jak Seznam Zprávám sdělil europoslanec Tomáš Zdechovský, audit bude finálně uzavřen v lednu.

Evropští auditoři stále trvají na tom, že Andrej Babiš nadále ovládá společnosti ze skupiny Agrofert. Což podle dopisu znamená, že „coby veřejný funkcionář porušuje článek 4c zákona o střetu zájmů“. Česká strana se závěry Komise nesouhlasí.

+246

Zpráva auditorů Evropské komise se týká dotací z unijních strukturálních fondů. Kontrolní výbor Evropského parlamentu vyzval začátkem května Babiše v nezávazných doporučeních, aby odstoupil, nebo přestal přes firmy spojené s holdingem Agrofert inkasovat peníze z unijního rozpočtu.

Babiš trvá na svém stanovisku, že žádný střet zájmů nemá a že vyhověl novelizované podobě českého zákona o střetu zájmů.

„Já určitě žádná opatření nebudu dělat. Já v tom nejsem účasten. Já jsem se vyjádřil xkrát, že žádný střet nemám,“ zopakoval v úterý na dotaz Seznam Zpráv. „Kvůli Agrofertu se žádné peníze vracet nebudou,“ je přesvědčený premiér. Celou jeho reakci najdete v úvodním videu.

Samotnou závěrečnou zprávu auditu najdete přeloženou zde:

Reklama

Doporučované