Hlavní obsah

Babiš má dva měsíce na klíčové rozhodnutí. Nebudu to komentovat, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK, ČTK

Premiér Andrej Babiš odmítá zjištění bruselských auditorů.

Reklama

aktualizováno •

Do Česka každým dnem dorazí český překlad evropského auditu ke střetu zájmů Andreje Babiše, jehož anglickou verzi Brusel poslal už loni v listopadu.

Článek

AKTUALIZOVÁNO// Jakmile dopis z Evropské komise přistane na stole českých úředníků, začne běžet dvouměsíční lhůta na reakci premiéra Andreje Babiše.

Ten Komisi musí sdělit, jestli její závěry přijímá a jak bude plnit nápravná opatření. Rozhodnutí, jak do budoucna naloží se svým byznysem a politikou, ale Seznamu zatím sdělit odmítl. „Nebudu to komentovat. Ani jste se nepředstavila, nevím, odkud jste,“ odpověděl premiér reportérce, jež mu na tiskových konferencích dotazy pokládá pravidelně.

Evropští auditoři už v listopadu konstatovali, že český premiér je ve střetu zájmů, holding Agrofert by tak neměl v budoucnu pobírat dotace a část těch už vyčerpaných se bude vracet.

Možností, jak na výrok auditu reagovat, má Babiš několik. Smířit se s tím, že Agrofert do budoucna přijde o dotace, nebo odejít z politiky. Případně může dočasně převést Agrofert mimo svůj vliv tak, aby s tím byli v Bruselu spokojeni. O to se sice už pokusil převodem firmy do svěřenských fondů, auditoři ale konstatovali, že šlo jen o zastírací manévr a Babiš má stále na firmu vliv. Možnost je samozřejmě firmu také úplně odprodat, což by ovšem bylo vzhledem k její velikosti velmi obtížné.

Pokud Babiš se závěry auditu souhlasit nebude, o dalším postupu bude Evropská komise dál jednat.

Audit, na jehož český překlad se nyní čeká, se týká peněz z regionálních operačních programů. Agrofertu ale hrozí, že přijde i o zemědělské dotace. Jak informoval server Neovlivní.cz, Brusel už dokončil i druhý audit, se stejným výsledkem jako ten první.

„O tom auditu začalo psát jedno antibabišovské médium, no a tuto jeho lež potom převzala všechna média. A je vidět, že to byla lež," dodal Babiš, který opakovaně navzdory bruselským auditorům tvrdí, že ve střetu zájmů není.

Ještě před Vánoci jsme publikovali překlad toho nejdůležitějšího: závěrů, ke kterým auditoři dospěli. Tedy posledních 20 stran ze zhruba 240stránkového dokumentu. Na nich jsou mimo jiné konkrétní kroky, které mají české úřady podniknout.

+15

Střet zájmů posoudí čeští žalobci

Střet zájmů českého prezidenta řeší i Nejvyšší státní zastupitelství. To ve středu oznámilo, že se zabývá dvěma podněty, které souvisejí s médii z holdingu Agrofert.

„Posuzovaná věc se týká řízení o přestupku dle zákona o střetu zájmů vedeného původně Městským úřadem Černošice, tedy údajného konfliktu zájmů ve vztahu k mediální sféře,“ uvedlo zastupitelství.

Babiš čelil podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Premiér se bránil tím, že holding v únoru 2017 vložil do svěřenského fondu. Černošický městský úřad, pod který spadají Průhonice, kde premiér žije, loni v lednu Babišovi uložil za přestupek proti zákonu o střetu zájmů v této souvislosti pokutu 200 000 korun.

Premiér se odvolal a případ převzal krajský úřad, který v březnu rozhodnutí Černošic zrušil. Podle krajského úřadu byly v postupu černošických úředníků procesní i další nedostatky. Černošice v srpnu rozhodly naprodruhé stejně. Krajský úřad pak řízení pravomocně zastavil loni v září.

Rozhodnutí prý ale v nejbližších měsících nepadne, protože je potřeba sesbírat velké množství důkazů, včetně oficiálního překladu auditu Evropské komise.

Reklama

Doporučované