Hlavní obsah

Zásah do vaší výplatní pásky: Babiš vrací zaměstnancům, co jim vzal

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Jak se dívat na premiérův návrh zrušit superhrubou mzdu a současně snížit daňovou sazbu?

Článek

Průměrný zaměstnanec bez dětí ušetří na dani z příjmů dvacet tisíc ročně, kdo má dvojnásobný plat ušetří dvojnásobek. Otec se dvěma dětmi nebude platit žádné daně z příjmů, i když bere víc než průměrný plat. Slíbil to premiér Andrej Babiš (ANO) a vysloužil si tím od ODS obvinění, že jde o obyčejný „předvolební tahák“. Podle ČSSD je návrh mimo realitu, a pokud se uskuteční, vznikne také podle ministryně financí Aleny Schillerové v rozpočtu devadesátimiliardová díra, a to ještě ve chvíli, kde se čeká vinou koronavirové krize daňový výpadek ve výši 200 miliard.

Přesto má premiérův plán logiku.

„Zrušíme superhrubou mzdu,“ řekl Babiš konkrétně a dodal: „Bylo by dobré vrátit se na patnáct procent.“ Co tím myslel? Vlády, ve kterých byl premiérem nebo ministrem financí, to ohlašují už sedm let a teď nastává pravá chvíle. Daň z příjmů zaměstnanců se bude počítat z hrubé mzdy, proto daňoví úředníci zapomenou na superhrubou mzdu, která je o třetinu vyšší. Zároveň se při nižším základu zachová stejná daňová sazba patnáct procent a zaměstnanci budou odvádět státu podstatně méně. Ti s průměrnou mzdou o třetinu a ti s nižšími platy dokonce o polovinu.

Pochopit Babišovo poselství uprostřed nepřehledné džungle daňových základů, sazeb, slev a výjimek není snadné, přesto má jeho plán zřetelný smysl. Bezdětný zaměstnanec s průměrným platem dosud odváděl čtrnáct procent ze své hrubé mzdy, napříště to bude devět procent.

120 miliard a jak je vrátit

Není nutné hodnotit plán na zrušení superhrubé mzdy jako předvolební agitku. Ohlášeným snížením daní neudělá český stát nic neobvyklého, stejné kroky podnikají v souvislosti s volbami všechny vlády v zemích, které využívají různých sazeb daní z příjmů. V takových zemích se vyšší příjmy zdaňují vyšší sazbou a s tím, jak rostou příjmy obyvatelstva, rostou samočinně i sazby, podle kterých zaměstnanci odvádějí daně. Tento jev zvaný „studená progrese“ bývá terčem kritiky liberálních ekonomů, a proto vlády čas od času sazby snižují, aby samočinný nárůst kompenzovaly. Nemusí je to bolet, protože v delším horizontu státní rozpočet o nic nepřijde.

Česko sice už dlouho nemá různé sazby daně z příjmů, stejnou funkci však zastávají mimořádně vysoké slevy na poplatníka. Studená progrese vynesla tuzemským vládám v uplynulých pěti letech 120 miliard korun, aniž přitom musely žádat Sněmovnu o zvyšování sazeb. Proto je spravedlivé zvýšit slevy anebo snížit daňovou sazbu, jak dlouhodobě žádá ODS. Pokud se Babiš rozhodl snížit sazbu daně z příjmu fakticky o pět procent, pak nežádá nic extrémního. Reálná sazba vyrostla u průměrných bezdětných pracovníků za posledních pět let o dvě procenta, u rodin se dvěma dětmi dokonce o čtyři procenta, teď se o pět procent sníží, a za pár dalších let bude zase na obvyklé úrovni.

Hamáček chudým

Není však divu, že se zlobí vicepremiér Jan Hamáček.

Z pohledu jeho sociální demokracie je lepší zvýšit slevy na poplatníka a jeho rodinu, protože tím se pomůže zaměstnancům s nejnižšími příjmy, zvlášť když se přitom zvednou i daňové bonusy pro rodiny. Babišův zásah naopak nejvíc ušetří peníze lépe placených pracovníků.

V jednom ohledu se ovšem ANO, ČSSD a ODS shodnou: na daních je třeba slevit.

Reklama

Související témata:

Doporučované