Hlavní obsah

Bojoval, dokud mohl. Na pohřeb hrdiny afghánské mise přišly desítky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Pohřeb Jaroslava Mevalda.

 

Reklama

Válečný veterán Jaroslav Mevald, držitel státního vyznamenání Za hrdinství, měl obřad se všemi vojenskými poctami.

Článek

V kostele v Albrechticích v Jizerských horách se desítky lidí ve středu rozloučily s českým vojákem a držitelem státního vyznamenání Za hrdinství Jaroslavem Mevaldem.

Válečný veterán, jenž byl před třemi lety vážně zraněn na misi v Afghánistánu a který 10. listopadu nečekaně zemřel, měl obřad se všemi vojenskými poctami. Kromě rodiny a přátel byli mezi smutečními hosty i bývalí kolegové z vojenské služby a zástupci 4. brigády rychlého nasazení.

Po celou bohoslužbu drželi vojáci u rakve čestnou stráž.

„Byl to profesionální voják a svou práci ovládal perfektně. Chtěl se do služby vrátit, zdravotní stav mu to ale nedovolil. Těžko se s tím srovnával,“ citovala ČTK dlouholetého kamaráda Daniela Günthera, který s Jaroslavem Mevaldem sloužil od roku 2003 u 41. praporu v Žatci, byl s ním na misi v Kosovu a také při osudném útoku v Afghánistánu.

„Řídil jsem to vozidlo, když byl Jarda zraněný, obsluhoval zbraňový systém,“ řekl agentuře Günther.

Jaroslav Mevald utrpěl při napadení jednotky těžká zranění včetně poranění hlavy. Přesto pokračoval v boji, opětoval střelbu a kryl své spolubojovníky. Tehdy byl v hodnosti nadrotmistra a jako voják ve výslužbě měl být 28. listopadu povýšen do hodnosti praporčíka.

Povýšení se uskuteční in memoriam.

Reklama

Související témata:

Doporučované