Hlavní obsah

Boskovice mají poprvé za 799 let od zmínky o nich schválený znak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Boskovice na Blanensku mají poprvé za 799 let od první písemné zmínky oficiálně schválený znak města. Schválila jej expertní skupina sněmovního Podvýboru pro heraldiku a vexilologii. Na webu to uvedl mluvčí radnice Jaroslav Parma.

Článek

Své symboly má většina měst, patří k nim především heraldický znak a prapor. Oba symboly schvaluje Poslanecká sněmovna. „Město Boskovice si bude příští rok připomínat 800. výročí první písemné zmínky, ale v celé své historii zatím nemělo oficiálně schválený nebo přidělený znak města,“ uvedl mluvčí.

Loni to odhalil tým grafického studia, když tvořil jednotný vizuální styl města. Zastupitelstvo města následně pověřilo starostu, aby oficiálně o schválení znaku požádal.

Správnost návrhu znaku podle mluvčího už schválila expertní skupina sněmovního Podvýboru pro heraldiku a vexilologii, která předsedovi Sněmovny vydává kladná doporučující či záporná odmítající stanoviska k žádostem obcí a měst o udělení znaku. Mluvčí uvedl, že jeho předseda starostu informoval o tom, že podvýbor vyhověl žádosti o zařazení znaku města Boskovice do registru komunálních symbolů. Stanovil také blason, tedy slovní popis, pro zařazení znaku Boskovic do registru v tomto znění: „V červeném štítě stříbrný hřeben“. Stříbrná zde podle heraldických pravidel znamená „kov“ a může být zobrazena jako bílá.

Boskovice leží asi 40 kilometrů na sever od Brna. Mají kolem 12 tisíc obyvatel.

Reklama

Doporučované