Hlavní obsah

Britští statistici hlásí tisíce úmrtí s nemocí covid-19 mimo oficiální údaje

Foto: Profimedia.cz

Vojenský personál při práci na testovacím stanovišti na severovýchodě Anglie (ilustrační fotografie).

Reklama

Britský statistický úřad ONS spočítal, že nenahlášených obětí nemoci covid-19, které zemřely mimo nemocnice a nedostaly se do statistik, jsou tisíce.

Článek

Do 17. dubna nastalo v Anglii a Walesu 21 284 úmrtí, která podle úředních záznamů souvisela s nemocí covid-19, informoval ONS. Dále se tak potvrzují spekulace o vysokém počtu obětí nákazy mimo nemocnice, které do konce uplynulého víkendu nahlásily v souvislosti s epidemií 21 092 mrtvých. ONS jen u období mezi 10. a 24. dubnem eviduje 4 343 úmrtí spojených s koronavirem v anglických domovech důchodců.

Tyto případy v oficiální britské bilanci nefigurují, hlášeny jsou pouze smrti pacientů v nemocnicích. Britský statistický úřad se snaží skutečný počet obětí nákazy zpětně zjišťovat na základě informací na úmrtních listech. Agentura Reuters po zveřejnění nejnovějších údajů uvedla, že k 17. dubnu bylo mrtvých v Anglii a Walesu o 35 procent více, než kolik jich hlásily nemocnice.

Týden končící uvedeným datem byl opět rekordním, pokud jde o celkový počet úmrtí. Podle ONS v Anglii a Walesu zemřelo 22 351 lidí, což je skoro o 4 000 více než v předchozím týdnu a zároveň zhruba dvojnásobek průměru pro stejný týden z posledních několika let.

Na stovky až tisíce úmrtí spojených s koronavirem v zařízeních sociální péče už dříve upozornili jejich provozovatelé. Regulační orgán Care Quality Commission, který dohlíží na pečovatelské služby v Anglii, dnes podle BBC ohlásil, že v domovech pro seniory kvůli nemoci covid-19 do minulého pátku umřelo už 5 500 lidí.

Přičtení tohoto čísla k aktuální vládní bilanci by Británii co do počtu hlášených obětí s koronavirem řadilo v Evropě těsně za Itálii. Agentura AFP dnes ovšem upozornila, že na Apeninském poloostrově jsou případy z domovů důchodců evidovány jen částečně. Podle zpravodaje BBC Normana Smithe by zároveň i nová čísla o bilanci v britské sociální péči mohla být podceněním skutečného stavu, a to v důsledku nedostatku testování klientů na přítomnost viru SARS-CoV-2.

Reklama

Doporučované