Hlavní obsah

Brno-sever zkoušelo dezinfekci veřejných míst z dronu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Přístřešek v parku, venkovní posilovací stroje, hřiště a zastávku s lavičkami na třech místech městské části Brno-sever dnes ráno ošetřil dezinfekcí dron.

Článek

Radnice městské části v parku Tišnovka, parku Schreberovy zahrádky a na autobusové zastávce Loosova na Lesné zkoušela, zda by využití dronu mělo pro tento účel smysl. Veřejná prostranství města dezinfikují kvůli pandemii koronaviru.

„Společnost Free Horizons nás oslovila a nabídla nám, že tři místa ošetří jako ukázku zdarma. Jde o efektivní dezinfekci, její nanášení je tímto způsobem rychlejší než nanášení ruční. Pokud by byla dezinfekce veřejných míst i nadále potřeba, nejspíš bychom se na využití dronů s nimi domluvili,“ uvedl starosta městské části Martin Maleček (Starostové pro jižní Moravu). O cenách zatím s firmou nejednal.

Firma, která má v Brně dílny a vývojové středisko, pro dezinfekci veřejných prostor upravila postřikovač, který umístila na dron. I s nádrží váží okolo 25 kilogramů a naráz unese pět litrů dezinfekce.

„Tento dron je variabilní, je možné na něj zavěsit cokoliv, může například přenášet materiál. Díky napojení na nabíjecí stanici může fungovat i jako dron sledovací, kdy jej zavěsíme do vzduchu, kde může monitorovat nějakou plochu,“ popsal technik a pilot Stanislav Hamzík.

Dron vydrží na jedno nabití dezinfikovat ze vzduchu až 20 minut, podle toho, jak intenzivně tryská roztok. Dezinfekce ošetřenou plochu chrání přibližně 21 dní. Největší překážkou při využití dronu je větrné počasí. Pokud nárazy větru dosahují deseti metrů za vteřinu nebo jsou větší, není možné dron použít.

Právě kvůli silnému větru společnost zrušila testování naplánované na minulý týden. Problém by byl i v silném dešti, který by zase snížil účinnost dezinfekce. Mírný déšť, který v Brně padal dnes ráno, ale dezinfikování veřejných míst z dronu nevadí.

Reklama

Doporučované