Hlavní obsah

Centrum ve vršovickém kině Vzlet by se v mohlo otevřít na jaře

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

Nové kulturní centrum v opravené budově bývalého kina Vzlet v pražských Vršovicích by se mělo otevřít na jaře příštího roku.

Článek

Provozovateli budoucího centra se na základě veřejné soutěže Prahy 10 staly divadlo Vosto5, barokní orchestr Collegium 1704 a vršovické Kino Pilotů. Budovu vlastní městská část, která ji nechala po delších komplikacích v minulých letech opravit.

Provozovatele centra vybrala radnice loni na konci října, objekt se nyní upravuje. Budoucí provozovatelé na úpravy prostor vybrali asi 300 000 korun prostřednictvím crowdfundingové kampaně, které potrvá do poloviny prosince.

Podle divadelního producenta a člena divadla Vosto5 Petra Prokopa, který nové kino Vzlet povede, by centrum ocenilo i další příspěvky na technické vybavení. „Dnešní divadlo, ale vlastně všechno živé umění včetně hudby, je do značné míry opřené o využití nákladných scénických technologií, jako je světelná a zvuková aparatura nebo video vybavení,“ uvedl.

Kino Vzlet nabídne například divadelní představení divadla Vosto5 a dalších divadelníků, koncerty vážné i další hudby včetně tvorby spoluzakládajícího Collegia 1704, festivaly, projekty zaměřené na umělecké vzdělávání, společenské a kulturní akce, konference nebo projekty ve veřejném prostoru.

Rekonstrukci kina na nároží Holandské a Norské ulice u Heroldových sadů provázely problémy, řešila se od roku 2008. Tehdy ji měl od radnice pronajatou architekt a scénograf Michael Klang, který se ho zavázal zrekonstruovat výměnou za 15 let nájmu zdarma. Po několika letech mu však došly peníze na opravy a radnice mu koncem roku 2012 vypověděla smlouvu. Dokončení rekonstrukce se i přes spory v tehdejší koalici nakonec schválilo v roce 2018.

Budova kina vznikla začátkem 20. století ve stylu art deco jako sokolské kino a místo pro sokolská setkávání. Do poloviny 70. let 20. století objekt fungoval jako kino (Bio Vzlet) a později byl využíván jako sklad Filmového archivu. Po roce 1989 přešla budova do majetku hlavního města, které ho po přelomu tisíciletí svěřilo do správy desáté městské části.

Reklama

Související témata:

Doporučované