Hlavní obsah
Online

Vláda plánuje rozvolňování a dělá v něm zase chyby

Foto: SZ Michal Šula

V uplynulém týdnu se již na dostali fanoušci například na fotbal. (Ilustrační foto)

Reklama

aktualizováno •

Události kolem koronavirové epidemie sledujeme online.

Článek

- Číslo R, které popisuje rychlost šíření viru neboli určuje, kolik lidí může jeden nakažený infikovat, kleslo v Česku na hodnotu 0,792. Ve čtvrtek byla jeho hodnota 0,81.

- Za pátek testy odhalily 1631 nakažených, je to vyšší údaj než o den dříve, kdy bylo nakažených 1559, ale nižší než o týden dříve, kdy bylo odhaleno 2169 nakažených.

- Česko se připravuje na na další vlnu rozvolnění. Od pondělí se sjednotí pravidla pro školní docházku ve všech krajích, do lavic se tak všude vrátí žáci 2. stupně základních škol v rotacích. Od pondělí se také otevírají dosud uzavřené obchody a řada služeb. V pondělí má vláda probírat plán rozvolnění kultury. Přehledný harmonogram ZDE.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká opatření aktuálně platí, naleznete ZDE.

  • Babiš považuje uvolnění patentů na vakcíny proti covidu nyní za nesmyslné

    Premiér Andrej Babiš po večerním jednání lídrů zemí Evropské unie považuje uvolnění patentů na vakcíny proti covidu-19 za nesmyslné. Na sobotním neformálním summitu v Portugalsku to řekl novinářům. V pátek se k takové možnosti stavěl kladně, na dnešním odpoledním brífinku ale doplnil, že z dlouhodobého hlediska by to mohlo mít smysl, ne však v aktuální situaci.

    Otázka možného uvolnění patentů na vakcíny šéfy zemí EU rozděluje. Dosud se například Francie, Itálie nebo Španělsko s výhradami stavěly za návrh podporovaný stovkou zemí světa včetně Spojených států, zejména Německo má ale opačný názor. Podle předsedkyně Evropské komise (EK) Ursuly von der Leyenové není uvolnění patentů cesta, jak rychle pomoci mnoha zemím světa k vakcínám. Bohaté státy by podle ní měly spíše vyvážet svoji produkci.

    Předseda Evropské rady Charles Michel dnes prohlásil, že EU nepovažuje uvolnění patentů za potřebné rychlé řešení nedostatku vakcín v méně hospodářsky vyspělých zemích světa. Lídři se na omezení patentových práv výrobců vakcín zcela neshodli, podle Michela je o něm však blok ochoten dál diskutovat.

  • Velvyslanec v Indii předal dar 500 kyslíkových lahví

    Český velvyslanec Milan Hovorka v sobotu v Indii předal 500 kyslíkových lahví jako dar, který nedávno kvůli závažné epidemické situaci v této asijské zemi schválila vláda. Na tiskové konferenci po summitu prezidentů a premiérů zemí Evropské unie to řekl premiér Andrej Babiš. Indickému protějšku Naréndrovi Módímu zároveň nabídl další pomoc českých zdravotníků.

    Česko podle šéfa Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) a vicepremiéra Jana Hamáčka dar vyšel na 3,1 milionu korun, doprava na dalších 2,9 milionu.

    „Nabízíme pomoc našeho zdravotnického personálu. V tomhle směru je naše Ministerstvo zdravotnictví v kontaktu s indickým velvyslancem v Praze,“ řekl Babiš.

  • Podruhé přes 80 tisíc očkování za den

    Zdravotníci dosud aplikovali téměř 3,6 milionu dávek vakcíny. Ukončené očkování má 1,04 milionu lidí. V pátek bylo podruhé za sebou očkováno více než 80 000 lidí. Poslední tři dny tak byly z hlediska počtu očkovaných rekordní. Ve středu dostalo vakcínu 78 753 lidí, ve čtvrtek 86 193 a v pátek 80 531.

  • Republikový průměr: 106 nakažených na 100 tisíc

    V České republice nyní na 100 000 obyvatel připadá za sedm dní 106 nakažených, o pět méně než předchozí den. Údajem se alespoň podle prohlášení řídí vláda při rozvolňování protiepidemických opatření, nicméně i systém balíčků, který nedávno představila, už je jen vodítkem - spíše než plánem. Jeho hodnota klesá od března, kdy bylo i více než 800 případů na 100 000 obyvatel sedm dní.

  • Nových 1631 nakažených

    Za pátek testy odhalily 1631 nakažených, je to vyšší údaj než o den dříve, kdy bylo nakažených 1559, ale nižší než o týden dříve, kdy bylo odhaleno 2169 nakažených.

    Zemřelých statistiky Ministerstva zdravotnictví evidují ke včerejšímu dni 29 647, což je o 39 více než o den dřív. Konkrétně za pátek zatím přibylo 15 úmrtí, zbytek jsou dopočtené případy z předchozích dní.

  • Číslo R mírně pokleslo

    Reprodukční číslo, tedy číslo R, které popisuje rychlost šíření viru, tedy určuje, kolik lidí může jeden nakažený infikovat, kleslo v Česku na hodnotu 0,792. Ve čtvrtek byla jeho hodnota 0,81.

  • Otevírá se další muzeum. Milovníci MHD smějí znovu do Střešovic

    Po pětiměsíční přestávce způsobené opatřeními proti šíření covidu-19 se dnes pro návštěvníky opět otevře muzeum MHD ve Střešovicích. Pro návštěvníky jsou připraveny tři nové tzv. výroční vizitky, a to k výročí jednoho z nejstarších vozů, dále ke 130 letům od vzniku první české elektrické dráhy a rovněž k výročí zahájení provozu lanové dráhy na Petřín. Otevřeno bude o víkendech a státních svátcích od 09:00 do 17:00. Při návštěvě budou platit hygienická opatření, kdy bude mj. snížen počet návštěvníků, kteří mohou naráz do muzea.

Reklama

Hlavní zprávy