Hlavní obsah

Čína se chce stát technologickým lídrem. Tamní operátoři spouštějí komerční službu 5G

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

ilustrační foto.

Reklama

Tři státní čínští telefonní operátoři ode dneška spouštějí pro zákazníky ultrarychlé internetové připojení sítí páté generace (5G).

Článek

Čína je tak po Jižní Koreji, Británii a Spojených státech letos další zemí, která zprovoznila komerční telekomunikační služby příští generace. Země je stále v obchodní válce se Spojenými státy a doufá, že jí tento krok pomůže stát se globálním technologickým lídrem, uvedla agentura Reuters.

Peking původně plánoval spuštění ultrarychlých mobilních internetových služeb až na příští rok. Záměr, který má umožnit průlom v oblastech jako chytrá města a autonomní vozy, ale urychlil kvůli zostřujícímu se napětí ve vztahu s Washingtonem a kvůli bojkotu čínského telekomunikačního giganta Huawei.

Čínští státní telefonní operátoři China Mobile, China Unicom a China Telecom na svých stránkách uvedli, že základní tarif umožňující ultrarychlé připojení bude dostupný za 128 jüanů (asi 416 Kč) měsíčně. Podle čínské státní agentury Nová Čína je služba v současnosti dostupná v 50 čínských městech včetně Pekingu a Šanghaje.

Podle vlády bude do konce roku zprovozněno více než 130.000 základnových stanic 5G. To by z čínské sítě učinilo jednu z nejrozsáhlejších na světě, uvedla podle BBC vláda.

Reklama

Související témata:

Doporučované