Hlavní obsah

Čína trénuje prvního naklonovaného policejního psa

Čínská policie se rozhodla vytvořit klon psa, který pomohl vyřešit desítky kriminálních případů.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Kynologická jednotka čínské policie možná brzy bude mít novou posilu.

Článek

Kynologická policejní jednotka v Číně trénuje s prvním naklonovaným psem. Je jím fenka kunmingského vlčáka jménem Kchun-sün, která je klonem v Číně známé policejní feny Chua-chuang-ma z provincie Jün-nan. Ta podle CNN pomohla vyřešit 12 případů vraždy a dalších 20 kriminálních případů.

DNA štěněte se podle vědců se sedmiletou fenkou shoduje z 99 %. Vědci ze společnosti Sinogene na klonování štěněte pracovali od září roku 2018, DNA fenky získali ze vzorků její kůže. Tělní buňky následně vložili do vajíčka, ze kterého odstranili buněčné jádro.

Fence jsou nyní tři měsíce, podle prvních zpráv ze psí základny v provincii Jün-nan si vede více než dobře. Na základně je od 5. března a údajně má větší potenciál než neklonovaní psi. Čínská vláda doufá, že klonování policejních psů v budoucnu sníží náklady i čas vynaložené na jejich trénink.

Čína není jedinou ani první zemí, která používá klonované psy. V roce 2007 prvního policejního psa naklonovali v Jižní Koreji. Od roku 2011 v zemi funguje elitní jednotka naklonovaných zlatých retrívrů, kteří mají na starosti prohledávání letiště Inčchon.

Reklama

Související témata:

Doporučované