Hlavní obsah

Číňané, kteří při návštěvě svého prezidenta v Praze zaútočili na ženu s tibetskou vlajkou, musí k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Tibetská vlajka budí značné emoce, řekl obviněný Číňan.

Reklama

Nejvyšší soud zasáhl do případu dvou Číňanů, kteří vytrhli demonstrantce tibetskou vlajku. Musí znovu k soudu.

Článek

Více než dva roky starý incident z návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze musí soudy řešit znovu.

Jde konkrétně o jeden ze střetů, ke kterému během této návštěvy v březnu 2016 došlo. Tehdy dva Číňané vytrhli demonstrantce i přes její odpor z rukou vlajku Tibetu. Když jí získali, tak vlajku poté hodili do řeky.

O loupež ani jiný trestný čin podle verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 7 a Městského soudu v Praze nešlo. Jenže Nejvyšší soud jejich rozsudek zrušil.

Podle svého verdiktu, který nyní zveřejnil, se případ vrací zpět k Obvodnímu soudu pro Prahu 7. Klíčová je věta soudce Vladimíra Veselého, v níž uvádí, že podle popsaného skutku mohlo dojít k trestnému činu loupeže.

„Obvinění totiž podle zde uvedených skutkových okolností užili vůči poškozené násilí v úmyslu zmocnit se cizí věci – tibetské vlajky, kterou přidržovala přitisknutou ke svému tělu,“ vysvětluje Veselý.

Příkaz zněl jasně: Tibetské vlajky neměly viset:

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který dovolání podal, však škodlivost činu dvou Číňanů viděl i v tom, že zasáhli do svobody demonstrantky projevovat své postoje k tibetské otázce.

Jestli jednání obviněných bylo motivováno právě tím, že chtěli zabránit poškozené v projevu jejích názorů, není v tomto případě podle Nejvyššího soudu podstatné. Soudce Veselý však dodal, že soudy to mohou případně zohlednit při ukládání trestu.

Jeden z obviněných Číňanů – v této době student vysoké školy – odmítl, že by se nějakého trestného činu dopustil. Případ podle svých slov popsal tak, že šlo zjevně o zkratkovité jednání iniciované vypjatou emoční atmosférou.

„Tibetská vlajka pro občany Čínské lidové republiky představuje symbol rozbití jejich státu a budí značné emoce,“ dodal obviněný čínský student.

Reklama

Doporučované