Hlavní obsah

ČNB ponechala sazby na stejné úrovni. Podle analytiků se nezmění až rok

Česká národní banka ponechala v listopadu úrokové sazby beze změny.

Reklama

Centrální bankéři rozhodli, že s úrokovými sazbami hýbat nebudou. Naposledy šly sazby dolů v květnu letošního roku.

Článek

Bankovní rada České národní banky ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Sazby by měly podle ekonomů beze změny zůstat delší dobu.

Na posledním měnovém jednání na konci září rada jednomyslně nechala úrokové sazby také beze změny. Naposledy sazby rada změnila 7. května, kdy snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta. Předtím snížila rada úrokové sazby dvakrát v březnu. Cílem bylo zmírnit dopady šíření koronaviru na ekonomiku. Základní úroková sazba na 0,25 procenta byla předtím od srpna do listopadu 2017. Před pandemií v únoru byla základní sazba na 2,25 procenta.

„Měnová politika má nyní jen omezené možnosti, jak s následky pandemie bojovat, hlavní tíha je v tomto ohledu na vládě a rozpočtových opatřeních. Toho si je ČNB vědoma, proto dnes na svém jednání ponechala úrokové sazby nezměněny,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Zároveň z pohledu inflace není podle něj další uvolnění měnové politiky potřebné.

„Sazby centrální banky tak zůstanou na současné nízké úrovni ještě poměrně dlouhou dobu, podle nás alespoň do konce příštího roku. Zavedení některého z nekonvenčních nástrojů však také nečekejme,“ uvedl ekonom Komerční banky Martin Gürtler. „Osobně si myslím, že ČNB může držet úrokové sazby beze změny až do konce roku 2021 s tím, že příští pohyb úroků bude směrem nahoru - ovšem až ve druhé polovině roku 2022,“ uvedl také hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Reklama

Doporučované