Hlavní obsah

Čísla z ČNB: Víc si půjčujeme, víc peněz také necháváme bankám

Foto: Seznam Zprávy, Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vklady rostou i u klientů, kteří jsou zasaženi koronavirovými opatřeními.

Článek

Objem bankovních úvěrů ke konci srpna 2020 dosáhl 6,19 bilionu korun, což představuje proti červenci nárůst o 13 miliard Kč. Vklady vzrostly o 31 miliard na 5,524 bilionu korun. Vyplývá to z dat České národní banky.

Domácnosti dluží 1,817 bilionu korun s měsíčním nárůstem o deset miliard korun. Stále jasně dominují s podílem 77 procent úvěry na bydlení, jež stouply o 0,6 procenta na 1,394 bilionu korun, zatímco spotřebitelské úvěry meziměsíčně vzrostly o 0,3 procenta na 264 miliard korun.

V případě domácností podíl úvěrů v selhání v srpnu setrval na 1,6 procenta. Na této úrovni se drží od června, ale vypovídací schopnost tohoto důležitého ukazatele poznamenávají poskytnuté odklady splátek, ať již na základě dobrovolné dohody bank s klienty, anebo přímo ze zákona, řekl ČTK analytik České bankovní asociace Miroslav Zámečník.

V případě úvěrů v Česku působícím podnikům zaregistrovala ČNB nárůst o pět miliard korun na 1,151 bilionu korun. Podíl dlouhodobých úvěrů, používaných pro financování podnikových investic, je stále 57 procent. Procento úvěrů v selhání se drží blízko historických minim a setrvalo na 3,1 procenta.

Pozoruhodný je podle Zámečníka vývoj v případě korunových i cizoměnových vkladů, kdy nefinanční podniky zvedly svoje úložky meziměsíčně o bezmála 20 miliard korun, živnosti o miliardu a domácnosti o 13,3 miliardy Kč. „Vklady rostou i v odvětvích, které dostaly vinou pandemie velmi tvrdý zásah. Platí to jak pro ubytovací a stravovací služby, tak pro zpracovatelský průmysl i činnosti v oblasti nemovitostí. Ve všech těchto případech zůstatky na vkladových účtech meziročně vzrostly, v případě realitního podnikání dokonce o desetinu,“ upozornil Zámečník.

Reklama

Doporučované