Hlavní obsah

Pro daňové přiznání zbývá pár dní. Čas navíc jde získat online podáním

Foto: Pixabay.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vláda posunula termín pro podání daňového přiznání. Na jeho odevzdání už ale poplatníci mají jen týden, pokud se ho nerozhodnou vyplnit online. Při pozdním podání online hrozí i nižší sankce.

Článek

„Navrhnu odložení přiznání daně z příjmů. Udělám to formou, že prominu plošně sankce včetně správních poplatků, což je v mé kompetenci. Ráda bych stabilizační balíček představila příští týden,“ řekla na začátku března ministryně financí Alena Schillerová.

Původní termín pro podání bez hrozby sankcí (1. dubna) se tedy posunul o měsíc. Podnikatelé tak mohou přiznání v listinné podobě podávat až do 3. května. To mohou ocenit hlavně živnostníci, kteří si vedou účetnictví na papíře nebo jsou zkrátka na přiznání v listinné podobě zvyklí.

Jak to je, když přiznání vyplňuje daňový poradce? Podrobněji jsme o termínech psali dříve:

Online podání nemusíte hlásit

Pokud jste na daňové přiznání zapomněli a bojíte se, že ho během týdne nestihnete vyplnit, stále existuje možnost, jak se vyhnout sankcím. Je tu totiž ještě možnost elektronického podání, na které máte letos o měsíc víc. Původně platil termín 3. května, stejně jako u papírové podoby ho ale je možné odevzdat až o měsíc později, tedy do 1. června.

Navíc rozhodnutí o podání elektronického přiznání nemusíte úřadu hlásit.

„Pokud daňové přiznání podáte elektronicky do 1. června 2021, bude vám prominuta pokuta za opožděné podání. Pokud bude daň ve správné výši uhrazena do 1. června 2021 (platba bude připsána na účet správce daně do stejného dne), bude vám prominut úrok z prodlení,“ říká pro SZ Byznys mluvčí Generálního finančního ředitelství Lukáš Heřtus.

Termíny

Papírové podání: 3. května (sankce se počítá od 2. dubna)

Online podání: 1. června (sankce se počítá od 4. května)

Pokuty se počítají od původního data

Daňové přiznání je sice možné podat později, fakticky se ale jen odpouští sankce za neodevzdání přiznání a zaplacení daně v zákonem stanovených termínech. To znamená 1. dubna pro listinné podání, 3. května pro elektronické podání.

Pokud přiznání podáte později, než jaké jsou termíny na základě generálního pardonu (3. května pro listinné přiznání a 1. června pro online), sankce se počítají už od původního data.

Jestliže se tedy rozhodnete podat listinné přiznání například 17. května, sankce za pozdní podání se počítají už od 2. dubna.

Nicméně 17. května je ještě možné podat přiznání online, a to bez hrozby jakýchkoliv sankcí. Za papírovou formu už by hrozila pokuta.

Pokud bychom vzali stejnou situaci, ale o měsíc později, pokuta by hrozila při obou formách podání. Nicméně její výše by se zásadně lišila podle druhu. „V případě listinného podání je prodlení počítáno od 2. 4. 2021, kdežto v případě elektronického podání je prodlení od 4. 5. 2021,“ vysvětluje Lukáš Heřtus. Za podání papírovou formou byste si tedy připlatili.

Vracení přeplatku daně

Jestliže jste daňové přiznání podali už dříve a vznikl vám vratitelný přeplatek, možnost pozdějšího odevzdání přiznání nijak neovlivňuje to, kdy dostanete své peníze.

„Pro ty, kteří si pospíšili s daňovým přiznáním a odevzdali ho již v lednu nebo únoru (spolu s žádostí o vrácení přeplatku), aby přeplatek na daních z příjmů dostali co nejdříve, platí, že pokud správce daně nezahájí žádný kontrolní postup a stanoví daň v souladu s daňovým přiznáním, měl by být vratitelný přeplatek odepsán z účtu správce daně (tedy vrácen) do 3. května 2021,“ upřesňuje mluvčí Generálního finančního ředitelství Lukáš Heřtus.

Pro lidi, kteří podají daňové přiznání později, začne také lhůta pro vrácení přeplatku běžet se zpožděním. Nejdříve je nutné přiznání odevzdat, až pak může začít lhůta běžet. Přeplatek se vrací do 30 dnů od žádosti o jeho vrácení.

Další informace o daňovém přiznání

I letos je možné využít nejrůznější slevy a zvýhodnění, kterými můžete na daních ušetřit. Připravili jsme jejich stručný přehled:

Podání daňového přiznání se nevyhnou ani lidé, kteří podnikají na vedlejší činnost. Nejčastěji jde o studenty či důchodce. S vedlejší výdělečnou činností se pojí i specifické podmínky:

Vyvarujte se nejčastějších chyb, které se u daňových přiznání každý rok opakují:

Připravili jsme také přehled toho, jak danit podporu z covidových programů nebo kdo daňové přiznání podávat vůbec nemusí.

Reklama

Doporučované