Hlavní obsah

Dělal poslíčka lidem zapleteným v miliardové kauze. Teď kandiduje za Šlachtu

Foto: ČTK

Karel Tichý, bývalý vysoký detektiv, je na pátém místě hnutí Přísaha pro říjnové sněmovní volby v Praze.

Reklama

Bývalý detektiv Karel Tichý říká, že v jednom z největších restitučních skandálů Česka působil jen jako prostředník. A nebral žádnou odměnu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když měl ještě policejní odznak, scházely se u něj informace o mafiánech, podezřelých státních privatizacích a úplatcích. Po odchodu ze služby vystupoval v médiích jako rozčarovaný člověk: Stěžoval si, že vinou politiků a jejich tlaků nemohla policie rozkrýt všechny zločiny.

Nyní je bývalý detektiv Tichý pětkou na pražské kandidátce hnutí Přísaha pro sněmovní volby. Jádro Přísahy, založené bývalým šéfem protimafiánského útvaru Robertem Šlachtou, tvoří právě někdejší vysocí policisté.

Jak nyní zjistily Seznam Zprávy, po odchodu do civilu se Tichý naopak stýkal s lidmi, které policisté podezřívali z miliardových podvodů se státními pozemky. A zprostředkovával jim kontakty na detektivy nebo novináře, aby mohli šířit „svou verzi“ příběhu.

Jedná se o případ, kterému se reportér Seznam Zpráv věnuje už desátým rokem: Stát v minulosti vydal mimořádně cenné pozemky v Praze a okolí restituentům, kteří však - jak se ukázalo později - na značnou část těchto parcel neměli nárok.

Stačilo málo: Úředníci, kteří o vydání parcel rozhodovali, udělali z jedné restituentky neteř původního majitele. Přestože s ním vůbec nebyla příbuzná.

Vyšetřovatelé škodu spočítali na 1,4 miliardy. Eva Benešová, bývalá ředitelka Státního pozemkového úřadu, za to loni dostala u soudu přísných sedm let vězení, odvolací soud ji v červnu změnil trest na podmínku.

Odposlechy pořízené během vyšetřování odhalily, že restituované pozemky získali prostřednictvím firem s utajenými vlastníky známí pražští podnikatelé Roman Janoušek, Tomáš Hrdlička a advokát Daniel Honzík.

A právě s advokátem Honzíkem byl bývalý policista a dnes politik Karel Tichý kvůli restitucím v úzkém kontaktu.

Podle informací Seznam Zpráv zprostředkoval setkání s Honzíkem například detektivům z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). A to proto, aby - jak dnes Tichý říká - policisté mohli načerpat informace, jak se restituční kauza skutečně odehrála. „Ano, to je pravda, byli u něj. Honzík jim chtěl vysvětlit, co se v té kauze vlastně děje,“ připustil Tichý v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Spojka k advokátovi

Jaké informace policisté díky Tichému dostali, není jasné. Každopádně advokát Honzík vždy popíral, že by se ohledně vydání pozemků odehrálo něco nezákonného.

Detektivové ale po své linii na případu pracovali dál. Nepodařilo se jim získat neprůstřelné důkazy pro své původní podezření - a sice, že falešnou neteř, díky níž stát o pozemky přišel, nechali na zakázku „vyrobit“ Janoušek s Hrdličkou a advokátem Honzíkem. K soudu dostali pouze úředníky, včetně zmíněné ředitelky pozemkového úřadu Benešové, kteří byli pod restitucí podepsaní.

Kdo je Karel Tichý

Pracoval u policie přes 20 let, odešel v roce 2007. Jeho tým měl na starosti například legendární spis Krakatice, v němž se sbíhaly informace o možné korupci některých politiků v souvislosti s privatizačními kauzami nebo o tom, jak šli na ruku podnikateli Františku Mrázkovi, zavražděnému v roce 2006 neznámým střelcem. Tichý dnes pracuje jako asistent senátorky Aleny Dernerové. Dříve se jako poradce podílel na natočení filmu Gangster Ka, který vznikl podle knih novináře Jaroslava Kmenty o podnikateli Radovanu Krejčířovi.

I reportérovi Seznam Zpráv (tehdy v barvách Hospodářských novin) domlouval Tichý před devíti lety schůzku s advokátem Honzíkem. Stalo se to po prvních článcích, které upozorňovaly, že může jít o podvod. Tichý tehdy vysvětloval, že advokát Honzík chce reportérovi popsat jeho pohled na celý případ. Tedy opět: Že je vše naprosto čisté.

„Měl jsem tehdy Honzíkovo vysvětlení, které mi přišlo logické. A jen jsem chtěl, aby dostal možnost se k tomu vyjádřit. O restituce ani o jeho advokátní činnost jsem se nikdy nezajímal,“ říká nyní Tichý.

Proč restituční advokát Honzík vybral jako emisara právě Tichého? Bývalý policista vysvětluje, že tenkrát spolupracoval s firmou Sherlog, která se věnuje zabezpečení aut proti krádežím a jíž je advokát Honzík majitelem.

Tichý dnes ujišťuje, že mu Honzík za pomoc v restituční kauze neplatil. „Nic jsem od něj nedostával,“ tvrdí Tichý.

„Přestaňte už konečně spřádat vaše nesmyslné konstrukce a věnujte se seriózní novinařině a ne sbírání drbů, které nemají s pravdou nic společného. Znovu opakuji: Pan Tichý neměl a nemá s restitucí nic společného, tedy ani nemohl mít žádnou mzdu či jinou odměnu,“ reagoval advokát Honzík esemeskou ze zahraničí.

„Strašně slušný chlap“

Robert Šlachta, šéf Přísahy, o roli svého kandidáta Tichého v restitučním případu nevěděl. Avšak říká, že Tichému jednoznačně věří. „On se v téhle bezpečnostní komunitě pohybuje dlouho a je možné, že nějaké schůzky zprostředkoval. Ale já ho znám dlouho jako hrozně slušného chlapa. Ne jako člověka, který by si chtěl někde hrábnout,“ ujišťuje Šlachta.

Jak už bylo zmíněno, policisté pomocí odposlechů doložili, že před samotným vydáním státních pozemků restituentům si je porcovali Janoušek, Hrdlička a Honzík. A plánovali, jak je využijí.

Jakmile Státní pozemkový úřad před lety parcely uvolnil, restituenti je hned levně převedli do firem, k jejiž vlastnictví se před časem přihlásil právě Hrdlička, podnikatel a bývalý politik ODS.

V současné době přitom už několik měsíců novináři pátrají, jestli v pozadí Šlachtova hnutí Přísaha, (které aktuálně balancuje na hranici pětiprocentní podpory pro vstup do Sněmovny) nestojí někdo dosud neznámý - vlivný a bohatý.

A to kvůli profesionálně vedené kampani nebo skrytým výdajům na volby - Přísaha sice výdaje podle zákona zveřejňuje na transparentním účtu, ve skutečnosti jsou ale finanční toky skryté za firmu patřící jednomu z členů vedení hnutí. Takže koncové dodavatele a jednotlivé částky se veřejnost nedozví.

I proto se začaly objevovat dohady, jestli Šlachtu nepodporuje právě podnikatel Hrdlička. „Nejdřív jsem slyšel, že jsme Babišovo béčko, pak jsme patřili PPF a nakonec Hrdličkovi. Já už se tím bavím,“ směje se Šlachta.

Bývalý detektiv Tichý přiznává, že ho kdysi s podnikatelem Hrdličkou seznámil společný známý. „Nemám ale s Hrdličkou vůbec nic společného, nepotkáváme se a vůbec nic jsme spolu neřešili,“ dodává Tichý.

Reklama

Doporučované