Hlavní obsah

Den v byznysu: Druhý největší schodek dostal zelenou. A bude asi vyšší

Den v byznysu, který se věnuje státnímu rozpočtu, novému „PSU“ a taxikářům.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pátek 18. prosince.

Článek

Poslanecká sněmovna po dvoudenním jednání nakonec schválila návrh státního rozpočtu pro příští rok. Menšinová vláda ANO a ČSSD pro něj jen těžko sháněla hlasy a hrozilo, že by Česko vstoupilo do takzvaného rozpočtového provizoria. V něm by státní správa hospodařila podle loňského rozpočtu. Návrh prošel díky hlasům komunistů, kteří si po vládě vynutili přesun deseti miliard z obranného rozpočtu do rezerv.

Návrh rozpočtu na rok 2021 počítá s příjmy zhruba 1,49 bilionu a výdaji 1,81 bilionu korun, což znamená, že schodek bude činit 320 miliard korun. Patrně bude ale vyšší.

Opozice namítá, že návrh rozpočtu nepočítá se zhoršenou prognózou ekonomiky pro příští rok ani s daňovým balíčkem a zrušením superhrubé mzdy, o kterých má Sněmovna ještě hlasovat. Je tedy možné, že schodek příští rok vzroste až na 470 miliard. V každém případě půjde o druhý nejvyšší schodek v historii České republiky. Dosud nejvyšší schodek, 500 miliard korun, vykázalo Česko letos.

„Naše menšinová vláda nemůže dělat jen to, co považuje za správné, a musí dělat kompromisy. A přesun peněz do rezervy je dočasný. Žádné peníze se obraně neberou. Předpokládám, že v lednu je tam co nejrychleji vrátíme. Nám se návrh KSČM nelíbí, ale zkrátka jsme museli zvolit to menší zlo,“ prohlásil po hlasování Sněmovny premiér Andrej Babiš (ANO).

Přísnější režim

Česko dnes přešlo do přísnějšího čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Zavřít musely hotely, bazény, posilovny či muzea. A spolu s nimi restaurace. Letos už potřetí. Tržby restaurací a dalších podniků letos kvůli vládním opatřením klesly o 70 procent. V některých krajích, jako je například Karlovarský, pokles činil téměř 90 procent. Podle dat výzkumné společnosti Nielsen každý den uzavření znamená ztrátu na tržbách 414 milionů korun.

Zavřené restaurace představují problém i pro opomíjený dodavatelský sektor. Do něj spadají tisíce firem, které do ekonomiky celkově přinášejí desítky miliard korun a zaměstnávají zhruba 100 000 lidí.

Taxikáři se zlobí

Vedle restauratérů nebo hoteliérů trápí současná vládní protipandemická opatření i dopravce. Mezi nimi i specifický druh dopravy - taxíkovou dopravu. Taxikáři dnes neúspěšně jednali s Ministerstvem financí o kompenzacích.

A nejen oni se zlobí. Více než 220 zájezdových autobusů přijede v neděli do Prahy protestovat proti nedostatečné státní podpoře. Zájezdoví dopravci jsou od jara bez zakázek a podpora je podle nich nedostatečná.

Polský herní průšvih

Společnost Sony stahuje videohru Cyberpunk 2077 z obchodu herní konzole Playstation a hráčům vrací peníze. Dohodla se na tom s polskými vývojáři.

Ti jsou pod palbou kritiky, že hra na starších konzolích Playstation 4 řádně nefunguje. Akcie polské společnosti dnes klesly o více než 15 procent.

Největší americká kryptoměnová burza Coinbase Global požádala o povolení ke vstupu na akciový trh. Pokud bude žádost schválena, stane se první kryptoměnovou burzou v USA uvedenou na akciovou burzu.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované