Hlavní obsah

Den v byznysu: Musk vymyslel perpetuum mobile na peníze. Osedlal bitcoin

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v úterý 9. února.

Článek

Elon Musk má pověst muže, který na co sáhne, to se pozlatí. Už to několikrát dokázal a navzdory všem škarohlídům vládne žebříčku nejbohatších lidí světa. Kdo by si na něco takového třeba před třemi lety vsadil? Nyní se rozhodl k dalšímu riskantnímu kroku a propojil osud automobilky Tesla, ve které drží zhruba 20% podíl, s bitcoinem. Nejznámější a nejhodnotnější kryptoměna reagovala růstem k dnešním 48 tisícům dolarů, což se také příznivě projevilo v rostoucí ceně akcií Tesly. A rostoucímu Muskově jmění…

Analytici čekají, že hranice 50 tisíc dolarů brzy padne, protože Musk může být jen prvním z mnoha dalších. Jenže jiní analytici varují, že Musk propojil dvě obrovské bubliny dnešního světa peněz – a bubliny čas od času pomalu splasknou, nebo také s velkým rachotem prasknou.

Kurzarbeit, který skončí fiaskem?

Zavedení německého modelu kurzarbeitu, který by měl systémově nahradit program Antivirus, patří k nejdiskutovanějším normám. Poslanci by ho měli schvalovat již zítra. Problém ovšem je, že k původnímu vládnímu návrhu začali někteří zákonodárci připojovat pozměňovací návrhy, které podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové kurzarbeit zcela paralyzuje.

Kde chtějí mladí pracovat a za kolik

Rok, kdy po celém světě řádil koronavirus, zatřásl mnohými jistotami – některé však odolaly. Například čeští studenti by stále nejraději pracovali v ČEZ, ve Škodě Auto nebo u vydavatele Seznam Zpráv, společnosti Seznam.cz. Zásah však dostalo sebevědomí mladých žadatelů o práci, což se projevilo tím, kolik si představují nástupní mzdu.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované