Hlavní obsah

Den v byznysu: Rok 2020 vyšel draho. Letošek bude k peněženkám mírnější

Den v byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 13. ledna.

Článek

České pivo drtí koronavirus

Pandemie koronaviru drtí české pivovary, hlavně ty malé. Například tradiční hospoda U Fleků musela propustit polovinu personálu.

Podle dat celní správy zaznamenaly průmyslové pivovary za devět měsíců minulého roku propad ve výběru spotřební daně o 3,4 procenta, zatímco u minipivovarů byl pokles 4,8 procenta. Data přitom nezahrnují situaci z druhé a třetí vlny koronaviru.

Během první vlny pokles činil až 13 procent u velkých pivovarů a 29 procent u malých.

Celkový propad pivovarského trhu od ledna do září prozatím činí 7 procent.

V roce 2020 se výrazně zdražovalo, ale bude líp

Spotřebitelské ceny v Česku rostly v loňském roce nejrychleji za osm let. Zvýšily se v průměru o 3,2 procenta. Největší vliv měly ceny potravin, nápojů, tabáku a bydlení.

Potraviny zdražily o 4,5 procenta, alkohol a tabák o 7,6 procenta a bydlení o bezmála tři procenta. Rostly také ceny za stravování v restauracích, a to v průměru o téměř pět procent.

Analytici se shodují, že v letošním roce nebude růst cen takový. Měl by se držet kolem dvou procent, nebo spíše pod touto hodnotou. Vliv na to bude mít nižší růst mezd, růst nezaměstnanosti nebo také Sněmovnou přijatý daňový balíček rušící superhrubou mzdu.

„V průběhu letošního roku bude inflace dále klesat v návaznosti na odeznění vysokého nárůstu tržních cen z počátku loňského roku a poté i vlivem zmírnění růstu celkových nákladů. V něm se projeví i obnovené posilování kurzu koruny,“ řekl Petr Král z měnové sekce ČNB.

Taxikáři chtějí protestovat u premiéra

Taxikáři svolávají protest. Uskutečnit se má v neděli dopoledne v Průhonicích v místě bydliště premiéra Andreje Babiše. Řidičům taxi vadí, že nedostali od státu žádné kompenzace za omezení v koronavirové krizi. Podle vlády ale jejich podnikání nebylo opatřeními zakázáno nebo výrazně omezeno.

Česko je vhodné pro online podnikání

Česko je mezi 30 zeměmi s nejlepšími podmínkami pro online podnikání. V rámci studie porovnávající 20 různých faktorů ve stovce zemí skončilo na 23. místě. Na špičce žebříčku jsou Dánsko, Švýcarsko a Nizozemsko.

Evropský průmysl rostl

Růst průmyslové výroby v Evropské unii v listopadu meziměsíčně zrychlil na 2,3 z říjnových dvou procent. V Česku růst činil 0,4 procenta.

Nejrychleji rostl průmysl v Irsku, a to o téměř 53 procent, největší pokles hlásí Portugalsko s 5% propadem.

Automobilky Volkswagenu prodaly méně, dařilo se ale elektroautům

Koncern Volkswagen, kam spadá i česká Škoda Auto, prodal v loňském roce 9,3 milionu vozů, což činí zhruba 15procentní meziroční pokles. Růst automobilky, které patří do koncernu, zaznamenaly u elektromobilů, jejich prodej se ztrojnásobil. Výrazně také rostly prodeje hybridů.

Nový český test na covid

Češi vymysleli nové testy na covid-19. Sada se speciálním roztokem se dá použít jak pro neoblíbené odběry z nosohltanu, tak pro výtěr z úst nebo sliny. Za projektem Bi-cov stojí tuzemská biotechnologická firma Bioinova. Jak řekl ve studiu její ředitel Peter Bauer, plánují dodávky 50 tisíc kusů týdně.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované