Hlavní obsah

Déšť i čtrnáctimetrové vlny. Španělsko zasáhla bouře století

Foto: Profimedia.cz

Spadlý most ve městě Malgrat de Mar v Katalánsku.

Reklama

Devět mrtvých a čtyři nezvěstní. Taková je bilance bouře Gloria, která aktuálně sužuje východní pobřeží Španělska. Oblast Katalánska, Valencie, ale i Baleárské ostrovy se potýkají se silným větrem, deštěm, sněhem a vysokými vlnami.

Článek

Od neděle stoupl počet obětí na celkových devět, vítr v některých oblastech dosahoval rychlosti až 144 kilometrů za hodinu, na pobřeží pak byly k vidění až 13,5 metrové vlny. Bouře by měla od středy postupně ustupovat. V jejím důsledku úřady uzavřely 200 silnic a školy zrušily vyučování pro téměř šest tisíc žáků. V oblasti Tarragona je přibližně 220 tisíc lidí bez proudu. Poblíž katalánské Girony rozvodněná řeka strhla most.

Už čtyři lidé zemřeli na podchlazení, všichni v okolí Valencie. V Alicante zemřela žena v troskách domu, farmář v Almeríi zemřel během krupobití ve svém skleníku, další muž byl pak nalezen mrtvý v zaplavené oblasti nedaleko Benidormu. Nasazování sněhových řetězů stálo život muže v Asturii, kdy ho srazilo auto. Ve stejný den pak padající střešní taška zabila muže v Ávile.

Záchranáři stále pátrají po čtyřech lidech. Mezi nimi i po pětadvacetiletém Britovi, který zmizel během projížďky na motorce na severu Ibizy. Mluvčí záchranářů řekl, že na zmizení muže upozornili policii jeho kolegové, když se dlouho nevracel ze své projížďky. Ti následně našli jen jeho motorku, píše deník The Guardian.

Bouře zasáhla i francouzské regiony, které se Španělskem sousedí. V departementech Aude a Pyrénéés-Orientales vyhlásili meteorologové nejvyšší stupeň nebezpečí kvůli hrozbě záplav. Největší obavy jsou okolo řeky Agly, z jejího okolí už úřady evakuovaly na 1500 lidí.

Podle místních médií je Gloria nejhorší bouře od roku 2003, možná i nejhorší bouře století. V důsledku počasí se do delty řeky Ebro dostalo větší množství mořské vody a byl narušen místní ekosystém. Delta je přitom jednou z největších a nejdůležitějších španělských oblastí s mokřady, nachází se zde totiž tisíce hektarů polí s rýží a žije tu více než 400 druhů ptactva.

„Nic podobného nepamatujeme,“ řekl starosta z oblasti delty Llusi Soler místnímu rádiu Cadena SER. „Je opravdu děsivé sledovat, jak se řeka vylévá z břehů a mořská voda se dostává kilometry do vnitrozemí,“ dodal. Bouře se momentálně přesouvá nad Pyreneje, kam přináší husté sněžení, směrem pryč z kontinentu. Španělsko by tak už to nejhorší mělo mít za sebou.

Reklama

Doporučované