Hlavní obsah

Děti tam házejí přes plot. Zoufalí Afghánci obklopují kábulské letiště

Foto: Profimedia.cz

Záběr z evakuace na kábulském letišti. Situace tam zůstává velmi dramatická.

Reklama

Zatímco nad letištěm v Kábulu převzali kontrolu Američané, mimo jeho areál panuje chaos. Tisíce lidí se stále snaží uprchnout z Afghánistánu, bojovníci Tálibánu ale zablokovali přístup. Docházet mělo ke střelbě a fyzickému násilí.

Článek

Většina incidentů se v případě letiště odehrála u hlavního vchodu do objektu, kde se davy lidí snaží přiblížit mlhavé šanci uprchnout ze země. Setkávají se ale s odporem bojovníků Tálibánu, kteří vchod ovládají a hlídkují i na hlavní příjezdové cestě k letišti. Za poslední dny se nejednou ozvaly střelné zbraně, dochází k bití občanů dřevěnými holemi a vznikají tlačenice.

Dovnitř se dokázalo dostat jen velmi málo lidí. Mnoho Afghánců, včetně rodin s dětmi, se tak utábořilo před hlavní bránou letiště.

Existují i další vchody do komplexu, stejně jako ten hlavní jsou však pod kontrolou Tálibánu. „Tahle brána je zavřená. Pouze cizinci a lidé s dokumenty mohou projít,“ hlásá podle listu The New York Times jeden z hlídkujících tálibánských ozbrojenců u východního vchodu.

Od neděle už na kábulském letišti a v jeho okolí zemřelo 12 lidí. S odvoláním na čtvrteční prohlášení zástupců Tálibánu i činitelů NATO o tom informovala agentura Reuters. Lidé zemřeli buď následkem střelných ran nebo v tlačenicích, prohlásil tálibánský velitel, který si nepřál být jmenován.

Události si již vyžádaly i zraněné, australské zpravodajské stanice dokonce ohlásily, že Tálibán postřelil do nohy afghánského tlumočníka, který se v úterý večer pokoušel dostat na letiště a nastoupit na australský evakuační let. Austrálie v úterý uskutečnila svou vůbec první evakuaci, ze země odvezla 26 lidí.

Zoufalství lidí, kteří chtějí Afghánistán opustit, dál roste. Podle britského webu Independent dokonce některé matky házely své ratolesti přes plot letiště. „Ty matky byly zoufalé, Tálibán je bil. Křičeli ‚zachraňte mé dítě‘ a hodily nám je, některá miminka spadla na ostnatý drát. To, co se dělo, bylo strašné. Na konci noci mezi námi nebyl jediný muž, který by nebrečel,“ sdělil webu příslušník britské armády.

Právě britští vojáci by měli na mezinárodním letišti v Kábulu zůstat jen po dobu, kdy jej bude chránit a spravovat americká armáda. Podle agentury Reuters o tom informoval britský ministr obrany Ben Wallace. Ten zároveň upozornil, že armáda nemůže evakuovat nezletilé bez dospělého doprovodu.

Americké jednotky momentálně nemají kapacitu, aby lidem v Afghánistánu pomohly dostat se bezpečně na letiště, odkud odlétají desítky zahraničních evakuačních letadel. Ve středu to prohlásil americký ministr obrany Lloyd Austin. Vojáci USA se podle něj soustředí výhradně na zajištění bezpečnosti na letišti, na místě jich je asi 4500. S Táliby do konfliktu nepřicházejí a pravidelně s nimi komunikují.

„Budeme nadále dělat vše v našich silách ke zmírnění konfliktů a vytváření průchodů, aby se lidé mohli dostat na letiště. Nemáme možnosti na to, abychom v tuto chvíli rozšířili operace do Kábulu,“ řekl americký ministr obrany. Pentagon již dříve oznámil, že američtí vojáci v noci na úterý stříleli do vzduchu ve snaze zklidnit dav na letištní ploše.

Z kábulského letiště se již podařilo odletět i třem evakuačním letům české armády. Ve středu do Česka přiletěl dosud poslední stroj s 63 pasažéry. Mezi nimi byli afghánští tlumočníci s dětmi či Afghánci s trvalým pobytem v Česku. Letadlo přivezlo také čtyři Afghánce, o jejichž přepravu požádalo Slovensko.

Vedení Tálibánu v uplynulých dnech opakovaně ujišťovalo, že obyvatelé země mohou zůstat v klidu a že žádné nebezpečí nehrozí ženám, diplomatům ani příslušníkům ozbrojených složek. Jejich prohlášení však vzhledem ke zkušenostem s krutým režimem islamistů, když zemi vládl pět let, než ho zahraniční intervence v roce 2001 moci zbavila, vzbuzuje spíše skepsi.

Podle neveřejného interního dokumentu sepsaného pro OSN, o kterém informuje NYT, hnutí dokonce zintenzivnilo pátrání po Afgháncích, kteří v posledních dvou desítkách let spolupracovali se silami NATO, USA nebo západními diplomaty, a zatýká je nebo vyhrožuje smrtí či zatčením jejich blízkým.

Reklama

Doporučované